wtorek, 02 / wrzesień / 2014r.
               
HOME
O NAS...
WARUNKI
PORADY
LINKI
KALENDARIUM
GALERIA
MAPA
KONTAKT
 | 
Oczarjk na Facebooku
 Oczarjk na Facebooku

Menu

Szukaj

naz polska data
naz łacińska cena

REKLAMA
reklama


PORADY OGRODNICZE -> PORADY O BORÓWKACH -> Wartości odżywcze owoców borówki « wstecz


Cena: 0.00 zł/szt

Wartości odżywcze owoców borówki  -  Owoce borówki to kopalnia makroelementów


Wartości odżywcze owoców

   Ludność zasiedlająca rejony w których borówka występowała w stanie dzikim bardzo chętnie korzystała z darów lasu ze względu nie tylko na wartości smakowe przy bezpośrednim spożyciu, lecz również owoce borówki suszono i przechowywano na okres zimowy.Wartości odżywcze borówki amerykańskiej, borówka wysoka Suszone owoce często były wykorzystywane w leczeniu niektórych dolegliwości przewodu pokarmowego, szczególnie przy bólach brzucha.
   Owoce borówki współcześnie znane są z bardzo dużych wartości smakowych, a także odznaczają się wysoką wartością dietetyczną przy małych właściwościach energetycznych i wysokich zasobach cennych składników odżywczych. Owoce wykazują właściwości zapobiegawcze w występowaniu niektórych chorób nowotworowych i chorób serca.
   Owoce borówki to kopalnia makroelementów, których występuje tutaj cały szereg: potas, wapń, fosfor i magnez. Ponadto zawierają znaczne ilości sodu i żelaza, tiaminy, ryboflaminy, niacyny i witaminy A. Ubogie są w tłuszcze oraz białko, odznaczają się niewielką zawartością witaminy C.

   Ze względu na znaczną popularność borówki wykonano szereg badań na owocach, które to badania wykazały obecność znacznych ilości przeciwutleniaczy (fitoestrogenów) oraz szereg biologicznie czynnych substancji - enzymów obniżających poziom złego cholesterolu, laktyny o immunotropowych właściwościach, związków antyoksydacyjnych.
Przeciwutleniacze (hormony roślinne) znacznie zmniejszają niebezpieczeństwo występowania arteriosklerozy, chorób serca, zmniejszają we krwi poziom „złego” cholesterolu (LDL) a zwiększają zawartość „dobrego” (HDL).
   Ciemnoniebieską barwę owocom borówki nadają antocyjany. Barwniki te Owoce borówki działają regeneracyjnie na ludzki wzrokinaczej zwane także glikozydami, mają właściwości naturalnych przeciwutleniaczy. Wraz z witaminami A, C i E neutralizują wolne rodniki i usuwają ich nadmiar z organizmu, co z kolei przedkłada się na skuteczną ochronę przed wieloma chorobami np. chorobami nowotworowymi. Podobne, antynowotworowe właściwości mają też obecne w borówkach dwa kwasy - foliowy i egalowy. Ten pierwszy chroni organizm przed rakiem macicy, a w czasie ciąży umożliwia prawidłowy rozwój płodu w łonie matki. Egalowy natomiast przeciwdziała rozwojowi nowotworów płuc, przełyku oraz krtani.
   Niebieskie owoce dostarczają naszym organizmom minerały takie jak selen, cynk, miedź i mangan. Zbiór tych minerałów działa regeneracyjnie na ludzki wzrok, stąd kierowcom samochodów ciężarowych poleca się picie soku borówkowego jak i spożywanie samych owoców jak najczęściej. Sok z borówki zwiększa ukrwienie oka i pobudza produkcję rodopsyny – barwnika występującego w siatkówce. U ludzi w starszym wieku świeże owoce poprawiają pamięć, opóźniają starzenie, ograniczają występowanie wielu chorób, w tym chorób układu moczowego.
   Nasze prababki i babki traktowały czarne jagody jak cudowny lek na wiele chorób, który musiał być w domu. Z kolei Indianie wierzyli w uzdrawiającą moc owoców borówki wysokiej. Jagodami i borówkami amerykańskimi warto się objadać na surowo, ale możemy je też dodawać do ciast i deserów, nadziewać nimi pierogi i bułeczki drożdżowe. Bardzo smaczne są przyrządzane z nich zupy, kompoty i soki. Można też zamrozić surowe owoce, zwłaszcza borówki amerykańskiej. Są odporne na niską temperaturę i po rozmrożeniu nie tracą nic ze swego smaku i wyglądu. Napary z suszonych owoców borówki i jagód działają uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy leczą kaszel i infekcje układu oddechowego.Borówka amerykańska, borówka wysoka
   Borówka amerykańska spowalnia rozwój marskości wątroby oraz związane z nim zmiany w strukturze i pracy tego narządu. Tak wynika z chińskich badań, które publikuje pismo World Journal of Gastroenterology.

   Jest bardzo ważne, by w naszej codziennej diecie nie zabrakło pokarmów, które zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. Spośród 40 owoców i warzyw uznawanych za naturalne źródła antyutleniaczy najwięcej ma ich borówka amerykańska. Wolne rodniki to nieprawidłowo zbudowane atomy tlenu, będące ubocznym produktem przemiany materii. Niszczą wszystko, co spotkają na swojej drodze. Utleniając cholesterol, przyczyniają się do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych, która może prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu. Mogą też zakłócać mikrokrążenie w gałce ocznej, a tym samym wywoływać zaćmę i zaburzenia w siatkówce oka. Trafiając do jądra komórkowego, wolne rodniki uszkadzają DNA i powodują zagrożenie chorobą nowotworową. Są także odpowiedzialne za wiotczenie skóry i powstawanie zmarszczek.

   Świeże owoce oraz wyciągi z liści zawierają substancję działającą podobnie jak insulina, regulującą poziom cukru we krwi. Suszone liście są jednym ze składników diabetosanu, mieszanki ziołowej dla cukrzyków.


   Z kolei inna odmiana borówki to jest borówka brusznica posiada lecznicze liście i jagody. Liście zbiera się w okresie od czerwca do sierpnia. Potem suszy Borówka brusznica Vaccinium vitis idaeasię je w suszarniach, początkowo w temp. 30 stopni, a następnie w temp. do 60 stopni. Są one bez zapachu mają smak gorzki, lekko cierpki, ściągający. Głównym składnikiem czynnym zawartym w liściach brusznicy jest przede wszystkim arbutyna, która hydrolizuje w środowisku zasadowym na cukier i hydrochinon, mający silne działanie odkażające. Ponadto zawierają one garbniki katechinowe spośród flawonoidów glikozyd kwercetyny i mirecytyny oraz hiperozyd, kwas ursolowy, kwasy organiczne i sole mineralne ze znaczną zawartością magnezu. Liście borówki brusznicy są stosowane w stanach zapalnych dróg moczowych. Działanie ich polega głównie na aktywności arbutyny, która hydrolizuje w środowisku zasadowym na cukier i hydrochinon, mający silne działanie odkażające; działanie arbutyny wzmagają flawonoidy i garbniki. Dodatkowo zwiększają one nieznacznie dobową ilość wydalanego moczu i wyraźnie podnoszą stężenie usuwanych z moczem jonów sodu i chloru oraz produktów przemiany materii.
Borówka brusznica Vaccinium vitis idaea   Zawartość garbników sprawia, że liście borówki działają ściągająco i przeciwbakteryjnie na błony śluzowe przewodu pokarmowego. Wodne wyciągi z liści stosowane są jako środki pomocnicze w stanach zapalnych nerek i dróg moczowych, w dnie moczanowej, kamicy nerkowej, reumatyzmie oraz w biegunkach i nieżytach przewodu pokarmowego. Garbniki wyizolowane z liści służą do produkcji tabletek przeciwbiegunkowych.

   Jagody borówki brusznicy zawierają antocyjany (czerwony barwnik - ideina), garbniki, kwasy organiczne, pektyny, witaminy A i C, sole mineralne, także małe ilości arbutyny.
   Owoce borówki są domowym środkiem regulującym czynności trawienne przewodu pokarmowego. Duża zawartość antocyjanu ideiny czyni z nich wysoce aktywne naturalne antyoksydanty. Dużą zaletą jagód jest ich trwałość dzięki obecności kwasu salicylowego. Jagody brusznicy są doskonałym produktem do wyrobu konfitur, dżemów, soków, należy przy tym pamiętać, że wykonane z nich domowe przetwory zachowują lecznicze właściwości.

   DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE

   Duże dawki wyciągów z liści brusznicy stosowane przez dłuższy czas mogą powodować objawy przewlekłego zatrucia hydrochinonem. Są to wymioty, stany pobudzenia, kurcze i niedokrwistość hemolityczna. Jednocześnie, zawarte w odwarach garbniki mogą drażnić żołądek i powodować zatrucia.

Borówki powinny stać się częścią zdrowej diety

   Zawartość składników mineralnych w 100 g świeżych owoców borówki wysokiej, różgowatej, niskiej oraz borówki czernicy /dane z książi Borówka Wysoka Kazimierz Smolarz/.

Składnik Jednostki
miary
Borówka
wysoka rózgowata niska czernica
Woda % 82,3 - 86,68 4,9
Wart. ener. kcal 62,0 - 51,0 -
Białko g 0,7 - 0,4 -
Tłuszcze g 0,5 - 0,6 -
Węglowod. g 15,3 - 12,2 -
Popiół g 0,3 - 0,2 0,3
Wapń g 15,0 6,0 8,0 10,0
Magnez g - 5,6 5,0 24,0
Fosfor g 13,0 9,7 11,0 9,0
Żelazo g 1,0 0,2 0,2 0,7
Sód g 1,0 1,1 1,0 1,0
Potas g 81,0 93,0 54,0 0,13
Witaminy j.m. 100,0 - 81,0 0,02
Tiamina mg 0,03 0,0 50,0 30,02
Ryboflawina mg 0,06 0,3 60,5 20,40
Niacyna mg 0,50 0,36 0,52 0,40
Kwas
askorbionwy
mg 14,0 12,6 2,50 22,00

   ZASTOSOWANIE ZEWNĘTRZNE BORÓWKI

Okład z rozgniecionych owoców stosowany jest przy stanach zapalnych skóry i wysypkach. Odwar z liści zalecany jest natomiast w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.

Odwar z liści bądź owoców borówki Łyżkę suszonych owoców bądź liści borówki zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy przez 5 minut. Następnie odcedzamy odwar i pijemy ½ szklanki 2 razy dziennie.

Maseczka z owoców borówki Borówki rozgniatamy i nakładamy naMaseczka na twarz z owoców borówki twarz na około 20 minut. Maseczka z borówek zalecana jest przede wszystkim do cery tłustej i trądzikowej, gdyż ze względu na obecność w owocach kwasów organicznych ma działanie złuszczające, a występowanie garbników decyduje o właściwościach ściągających. Maseczka z owoców borówki jest również odpowiednia do cery naczynkowej – witamina C i antocyjany wzmacniają naczynia krwionośne. Obecność przeciwutleniaczy decyduje natomiast o działaniu opóźniającym procesy starzenia się skóry.

   PORADY GOSPODYNI
   Jagody i borówki amerykańskie kupujemy najczęściej w litrach, natomiast przepisy w książkach kucharskich podają ilość owoców jagodowych w kilogramach. Dlatego pamiętajmy, że 1 litr jagód = 0,58 kg.


KONIECZNIE ZOBACZ





Jak uprawiać lawendę dla przyjemności i zysku



« wstecz   

REKLAMA
reklama google

POLECAMY!

KONTAKT
biuro@oczarjk.pl
GG: 42335517
Skype: oczarjk
do 15-ej: 604-197-556,
po 15-ej: 692-474-891,

Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556

SPRZEDAŻ HURTOWA
reklama

OSTATNIO DODANE

POGODA NA DZIŚ


REKLAMA WP
reklama_wp


Copyright © oczarjk.pl. REKLAMA: programowanie stron |  //Forum ogrodniczo-dziaĹ‚kowe
 

krzewy liściaste | rododendrony wielkokwiatowe | BORÓWKI | BYLINY | Begonie dwukolorowe | ŻURAWINY | Begonie New Star | rododendrony królewskie | KRZEWY I DRZEWA LIŚCIASTE | osoby prywatne | rododendrony jakuszimańskie | nasiona krzewów | CZEREŚNIE | PORZECZKI | rododendrony williamsianum | RÓŻE | AGRESTY | nasiona drzew | rododendrony repens | nasiona bylin | RÓŻANECZNIKI | JEŻYNY | PNĄCZA | WINOROŚL | rododendrony miniaturowe | drzewa liściaste | JAGODY | rododendrony DUŻE | MALINY | trawy ozdobne | azalie wielkokwiatowe | azalie japońskie | ARONIA | CEBULE WIOSENNE | pienne liściaste | CEBULE JESIENNE | pienne iglaste | CEBULE SPECIAL | FORMY PIENNE | róże wielkokwiatowe | róże wielokwiatowe rabatowe | KRZEWY OWOCOWE | róże pnące | DRZEWA OWOCOWE | nasiona pnączy | róże okrywowe | róże parkowe | róże angielskie | róże pienne na paliku | róże dzikie | róże miniaturowe | WSZYSTKO O RÓŻACH | KSIĄŻKI | WSZYSTKO O RÓŻANECZNIKACH | ARCHITEKTURA OGRODOWA | DONICZKI | WSZYSTKO O TRAWACH | NARZĘDZIA OGRODNICZE | TKANINY FOLIE OGRODOWE | WSZYSTKO O BYLINACH | PORADY O BORÓWKACH | NAWOZY | róże jadalne | ZIEMIA DO ROŚLIN | Nawóz do kwiatów | OCHRONA ROŚLIN | Nawóz do róż | Nawóz do winogron | PORADY OGRODNICZE | Nawóz do rododendronów | Nawóz do borówek | Nawóz do roślin kwaśnolubnych | Nawóz do roślin owocowych | Nawóz do trawnika | Nawóz do iglaków | Nawóz do warzyw | Nawóz do oczek wodnych | Nawozy dla rolnictwa | Nawozy uniwersalne | Szkodniki | Ochrona roślin | Rośliny cebulowe | Książki o bylinach | Krzewy owocowe | Drzewa owocowe | Drzewa i krzewy ozdobne | Książki o pnączach | Książki o trawach | Książki o iglakach | Książki o grzybach | Nawożenie roślin | Rozmnażanie krzewów i drzew | Cięcie drzew i krzewów | Zakładanie i pielęgnacja ogrodu | Kalendarze ogrodnicze | Rośliny pokojowe | Książki o kaktusach | Bonsai | Zwierzęta domowe | Zwierzęta gospodarskie | Gleba i skały | Nad wodą | Książki dla dzieci | Przyroda Polski i Świata | Kącik wędkarski | Kuchnia | Na zdrowie | ROK W OGRODZIE | GRUSZE | WIŚNIE | Kącik fotograficzny | JABŁONIE | ZDROWA ŻURAWINA | Tulipany botaniczne | Begonie strzępiaste | Begonie zwisające | Begonie multiflora maxima | Cantedeskie - calla | Dalie ciemnolistne | Dalie dekoracyjne | Dalie kaktusowe | Dalie karłowe | Dalie kuliste | Dalie pomponowe | Dalie karłowe | Mieczyki drobnokwiatowe | Mieczyki wielkokwiatowe | Pacioreczniki | Tulipany Kaufmanna | Tulipany Murillo | Tulipany pełne wczesne | Tulipany pojedyncze wczesne | Tulipany Fostera | Tulipany liliokształtne | Tulipany Greiga | Tulipany Meskersa | Tulipany mieszańce Darwina | Tulipany pełne późne | Tulipany Triumph | Lilie Specjal i azjatyckie | Lilie doniczkowe | Lilie orientalne | Lilie trąbkowe | Lilie LA i OT | Lilie tygrysie | Liliowce ogrodowe | Pustynniki Himalajskie | WSZYSTKO O CEBULOWYCH | Zawilce | Irysy | Na rabaty i trawniki | Agrotkaniny | Agrowłókniny wiosna | WRZOSOWATE RÓŻNE | Agrowłókniny zima | Magnolie | ŚLIWY | TRUSKAWKI POZIOMKI | Kwaśnolubne | Cebule specjal | Szklarnie i tunele | Domki donice | PIGWY | zioła | WSZYSTKO O ZIOŁACH | | MORELE | BRZOSKWINIE | NEKTARYNY | PNĄCZA INNE | Powojniki wielkokwiatowe wczesne | Powojniki wielkokwiatowe późne | Powojniki Viticella | Powojniki botaniczne | Powojniki Tangutica | Powojniki bylinowe | Konewki | byliny na ABCDE | byliny na FGHIJ | byliny na KLMNO | byliny na PQRST | byliny na UWYZŹŻ | Doniczki okrągłe | Doniczki kwadratowe | Doniczki prostokątne | Doniczki wiszące | Doniczki z systemem mocującym | Akcesoria do doniczek | Zoocydy | Herbicydy | Fungicydy | Zaprawianie nasion | Inne środki | Ziemia do róż | Ziemia do kaktusów | Ziemia do storczyków | Ziemia do paproci | Ziemia do palm | Ziemia do pelargonii | Ziemia do iglaków | Ziemia do wysiewu | Ziemia do warzyw | Ziemia uniwersalna | Kora |

//reklama wp.pl adkontekst