|
Cena: 24.90 zł/szt
DO KOSZYKA
|
|
|
Grusza zachodnia Concorde drzxo5 - Pyrus communis Concorde |
|
|
|
|
Grusza zachodnia Concorde Pyrus communis Concorde
|
|
PODSTAWOWE WIADOMOŚCI
Grusza Concorde jest to odmiana
gruszy, która przywędrowała do nas z Anglii. Powstała ze skrzyżowania dwóch bardzo popularnych odmian grusz: Konferencji i Komisówki. To odmiana
wybitnie deserowa, polecana do upraw towarowych jak i amatorskich. Drzewo rośnie intensywnie, zwłaszcza w pierwszych latach po posadzeniu. Korona wzniesiona o konarach odchodzących od przewodnika pod kątem ostrym. Konieczne jest odpowiednie formowanie przez przyginanie i klamerkowanie pędów. Wytwarza bardzo dużo krótkopędów. Dla regularnego plonowania i uzyskiwania owoców bardzo dobrej jakości, wymagane jest przerzedzanie zawiązków.
Bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania, w 2-3 roku po posadzeniu na miejsce stałe.
Owocuje corocznie, bardzo plennie.
Owoce są bardzo duże, butelkowate, przypominające owoce gruszy Konferencji, jednak są bardziej pękate. Skórka zielonożółta, od strony nasłonecznionej często
z delikatnym, pomarańczowym rumieńcem, czasem ordzawiona.
Miąższ kremowy, kruchy, chrupiący, bardzo soczysty, słodko-kwaskowaty, delikatny, aromatyczny.
Concorde jest bardzo dobrym zapylaczem, a sama może być zapylana przez: Konferencję, Komisówkę, Bonkretę Williamsa. Po zbiorze owoce nadają się do spożycia po kilku dniach. W chłodniach
bardzo dobrze się przechowuje nawet do pół roku.
|
|
SZCZEGÓŁOWY OPIS
- Rodzaj rośliny: grusza Concorde należy do grupy grusz zachodnich o średnio wczesnej porze dojrzewania (odmiana jesienna).
W Polsce bardzo popularna, z roku na rok zyskuje coraz więcej amatorów, zarówno wśród plantatorów jak i konsumentów.
- Zastosowanie: odmiana bardzo popularna, wybitnie deserowa, bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania (w 2–3 roku po posadzeniu).
Polecana do spożycia na surowo, ale również świetnie sprawdza się
do przetworów, win, nalewek,
jako dodatek do deserów czy na susz.
- Kwiaty: białe, kwitną w maju.
- Owoce: są duże, kształtu butelkowatego, nieco pękate.
Skórka zielonożółta z pomarańczowym rumieńcem, ordzawiona.
Miąższ kremowy, kruchy, chrupiący, niezwykle delikatny, soczysty, kwaskowato - słodki, bardzo aromatyczny.
- Liście: ciemnozielone, opadające na zimę.
- Zbiór: przypada pod koniec września.
- Stanowisko: najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych.
- Warunki glebowe: gleby żyzne, przepuszczalne, dostatecznie ciepłe, bogate w substancje organiczne. Nie znosi gleb bardzo ciężkich,
podmokłych. Na nich często choruje na raka drzew owocowych.
- Odporność na warunki zimowe: Odporna na mróz.
Ważnym czynnikiem w uprawie grusz jest woda.
Jej kresowe niedobory bardzo źle wpływają na wzrost i rozwój drzew, a co za tym idzie, pogarsza się wygląd i walory smakowe owoców.
- Odporność na choroby i szkodniki: Wyjątkowo odporna na parcha oraz choroby kory, zaś wrażliwa na zarazę ogniową.
|
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Wśród systematyków istnieją liczne kontrowersje co do podziału grusz, rozgraniczenia i liczby ich gatunków oraz odmian botanicznych.
Obecnie twierdzi się, że rodzaj Pyrus (Grusze) zawiera od 30 do 60 gatunków. W ciągu 30-stu wieków, podczas których dokonywało się uprawy gruszy, wyselekcjonowano kilka tysięcy odmian uprawnych. Odmiany są podzielone na dwie grupy,
które zależą od dominującego udziału genów z poszczególnych gatunków dzielą się na grusze zachodnie (europejskie) oraz grusze wschodnie (azjatyckie).
- Medycyna ludowa głosi, że gruszki, ze względu na
liczną ilość mikro, makroelementów oraz zawartość witamin leczą zaparcia, kamice nerkową, przyśpieszają gojenie się ran oraz świetnie sprawdzają się
w czasie rekonwalescencji.
|
PRZEPIS DNIA
Biszkopt z gruszkami
- Składniki: 3 miękkie, dojrzałe gruszki, 1/2 szklanki cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 5 jaj,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat waniliowy lub opakowanie cukru waniliowego, cukier puder.
- Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do okrągłej formy, dodać gruszki obrane i pokrojone w kosteczkę.
Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu wyjąć z blaszki i oprószyć cukrem pudrem.
- Śniadanie zjedz sam, obiad z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi! Smacznego!
|
NA FOTOGRAFII
Grusza zachodnia Concorde Pyrus communis Concorde
|
|
|
DLACZEGO WARTO KUPIĆ ROŚLINY U NAS
-
Wszystkie sadzonki drzew i krzewów owocowych staramy się dostarczać w bardzo dobrym stanie, zdrowe i zadbane.
Dokładamy wszelkich starań, aby wygląd materiału sadzeniowego spełniał Państwa oczekiwania. Poza tym na większości stron naszych ofert
na ostatnim zdjęciu poniżej przedstawiamy wygląd przykładowych rzeczywistych sadzonek, aby każdy mógł zobaczyć co
kupuje.
- W okresie zimowym, wczesnowiosennym lub późnojesiennym możliwe są braki poszczególnych
gatunków, co naturalnie związane jest z sezonem wegetacyjnym roślin. Sadzonki często mają naturalnie przycięte czubki celem rozkrzewienia się pędu głównego.
- Sadzonki drzew i krzewów owocowych przeważnie wysyłane są w formie paczki kartonowej.
|
|
|
|
Postaw nam wirtualną kawę ;-)
Z góry dziękujemy!
|
« wstecz
|
KONTAKT
|
| [email protected] | |
do 15-ej: 604-197-556,
po 15-ej: 692-474-891,
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556
|
|
|