poniedziałek, 25 / maj / 2020r.
               
HOME
O NAS...
WARUNKI
PORADY
LINKI
KALENDARIUM
GALERIA
MAPA
KONTAKT
 | 
Oczarjk na Facebooku


Menu

Szukaj

naz polska data
naz łacińska cena

REKLAMA
reklama


ZIOŁA -> ZIOŁA -> zioła Mięta Cinderella Z4 « wstecz


Cena: 11.90 zł/szt  

zioła Mięta Cinderella Z4  -  Mentha piperita Cinderella


Mięta Cinderella Mentha piperata Cinderella

PODSTAWOWE WIADOMOŚCI


Mięta pieprzowa Cinderella Mentha piperita Cinderella    Mięta pieprzowa (Mentha piperita) jest wieloletnią byliną z rodziny wargowych dochodzącą do 90 cm wysokości. Powstała ze skrzyżowania mięty zielonej i mięty nadwodnej. Jako mieszaniec nie wytwarza kiełkujących nasion i jest rozmnażana wegetatywnie.
   Odmiana Cinderella jest bardzo intensywna w smaku, dlatego zaleca się oszczędność w jej stosowaniu.
   Łodygi ma gładkie, czterokanciaste, jedne wzniesione i bogato ulistnione, inne płożące się. Te ostatnie zwane rozłogami mają zdolność ukorzeniania się i wydawania nowych pędów, dlatego wykorzystywane są do produkcji rozsady. Łodyga mięty posiada liście naprzeciwległe, ogonkowe, jajowate i ostro pikowane, natomiast kwiaty drobne i fioletowe.
   Mięta uprawiana jest głównie ze względu na zapach i smak liści. Z liści m.in. mięty pieprzowej (łac. Mentha piperita, ang. peppermint) pozyskiwany jest olejek miętowy zawierający mentol, wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy i ciast) oraz tytoniowym.
   Mięta z powodzeniem może nam służyć także w kuchni. Stosowana bywa jako przyprawa podczas gotowania potraw, ze względu na przyjemny smak i aromat.
Świeże listki mięty dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów. Jeśli chcemy, by gorące danie (np. sos do pulpetów) nabrało oryginalnego smaku, możemy dodać doń nieco sproszkowanej mięty (z przeciętej torebki do zaparzania herbatki).
   Dla ciekawskich nazwa rodzaju Mentha pochodzi z języka greckiego od imienia nimfy Menthe (Mente, Minto, Minta, Minte), zamieszkującej Podziemie i będącej kochanką Hadesa. Ten chcąc ją uchronić przed zazdrością i prześladowaniami Persefony (żony) zamienił nimfę w roślinę miętę.
W Polsce mięta pieprzowa często bywa mylona z miętą dziko rosnącą. Te dwie odmiany można odróżnić po smaku - mięta dzika ma smak szczypiący, a mięta pieprzowa chłodzący.
Działanie mięty pieprzowej:

  • napar mięty pobudza czynności trawienne żołądka i poprawia apetyt;
  • nie należy podawać mięty dziecku, które cierpi na torsje - jej mocny smak może nasilić odruch wymiotny. Oraz nie wolno stosować u małych dzieci - pogłębia refluks żołądkowy;

  • napar mięty może być stosowany jako środek wiatropędny oraz żółciopędny

  • polecana jest w skurczach żołądka, kolce jelitowej, chorobach wątroby i dróg żółciowych (kamicy żółciowej, żółtaczce);

  • ze względu na działanie uspokajające pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli i drgawek nerwowych;

  • działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, bywa więc pomocna w dolegliwościach menstruacyjnych;

  • badania potwierdziły skuteczność mięty pieprzowej w łagodzeniu objawów Zespołu Jelita Drażliwego;

  • potwierdzono również właściwości dezynfekujące i lekko znieczulające;

  • napar z mięty może być stosowany na obrzęki i owrzodzenia oraz bóle ucha.;

  • napar z mięty używany jest również do płukania ust w stanach zapalnych jamy ustnej oraz dla odświeżenia oddechu;

  • używany do inhalacji przy nieżytach oskrzeli i gardła;

  • pomocny podczas leczenia przeziębienia, ponieważ rozrzedza śluz oraz działa łagodząco na bolące gardło.


Mięta pieprzowa wymaga gleb próchnicznych, przepuszczalnych, wilgotnych i zasobnych w wapń (np. lessy, czarnoziemy, rędziny). Optymalne pH to 6,0 - 7,5. Na glebach zakwaszonych należy zastosować wapnowanie w ilości 1,5 - 2,5 t CaO/ha, które przeprowadza się pod przedplon lub jesienią przed założeniem plantacji. Najlepszym przedplonem dla mięty są: rośliny okopowe i warzywa na oborniku, rzepak oraz rośliny motylkowe przyorane na zielony nawóz. Zakładając plantację należy bardzo starannie przygotować pole, bowiem mięta wymaga gleby wysokiej czystości. Jesienią należy przeprowadzić głęboką orkę, natomiast wiosną włókowanie i bronowanie. Należy bardzo starannie oczyścić pole z chwastów, zwłaszcza rozłogowych, ponieważ roślina posiada silny system korzeniowy składający się z głęboko sięgających korzeni i rozłogów (pewnego rodzaju kłączy).
Mięta jest zbierana z pól dwa razy w roku, a z deszczowanych pól nawet 3-4 razy. Ziele mięty powinno być ścinane w okresie pierwszych kwiatostanów. Gwarantuje to wysoki plon i najwyższą zawartość olejku w surowcu.

SZCZEGÓŁOWY OPIS

  • Rodzaj rośliny: należy do bylin z rodziny wargowych;
  • Zastosowanie: znajduje zastosowanie przemyśle perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym;
  • Kwiaty: w nibyokółkach, zebrane w kątach liści, tworzące nibykłos o walcowatym kształcie. Kwiaty drobne, 5-6 mm długości, obupłciowe lub tylko słupkowe, różowe, czerwonawe do liliowych, kielich rurkowaty o 5 ząbkach, 10-12 nerwowy, lekko bruzdkowany od wystających nerwów i gruczołkowato kropkowany. Pręciki cztery, fioletowe, krótsze od korony. drobne i fioletowe;
  • Liście: ulistnienie nakrzyżległe, liście na wyraźnych, krótkich ogonkach, lancetowatojajowate do podługojajowatych, zaostrzone, nierównomiernie ostro piłkowane. Z wierzchu ciemnozielone, spodem jaśniejsze, z obu stron gruczołkowato, żółto kropkowane.;
  • Stanowisko: lubi stanowiska nasłonecznione.
  • Warunki glebowe: gleby próchniczne, przepuszczalne, wilgotne i zasobne w wapń;
  • Odporność na warunki zimowe: jest w pełni mrozoodporna (strefy mrozoodporności 3-9).

DODATKOWE WIADOMOŚCI

  • Zioła mogą rosnąc na trawniku, jednak muszą być odpowiednio odizolowane od trawy. W tym celu po przygotowaniu rabaty ziołowej i posadzeniu roślin trzeba oddzielić je od trawy, pozostawiając wolny pas. Po posadzeniu sypiemy wokół ziół warstwę rozdrobnionej kory, która zapobiega wyrastaniu trawy.
  • Młode siewki oraz sadzonki ziół jednorocznych i wieloletnich są wrażliwe na warunki jakie napotykają zaraz po posadzeniu. Miejsce dla nich warto więc zawsze starannie przygotować. Glebę trzeba przede wszystkim oczyścić z chwastów i użyźnić. Należy też pamiętać o dostosowaniu pory sadzenia do gatunku i zabezpieczeniu roślin delikatnych, aby móc w pełni cieszyć się ich walorami.
  • Nie od dziś znane są lecznicze oraz smakowe właściwości ziół. W ziołowej terapii stosuje się różne mikstury. Do użytku wewnętrznego stosuje się napary, odwary, wywary, syropy i nalewki. Do użytku zewnętrznego przygotowujemy okłady, kompresy oraz kąpiele.

PRZEPIS DNIA

Sos miętowy

  • Składniki: pęczek świeżej mięty, 60 ml białego octu winnego, płaska łyżka cukru, szczypta soli, pieprz do smaku.
  • Przygotowanie: Pęczek płuczemy, a następnie osuszamy ręcznikiem kuchennym. Miętę myjemy i osuszamy. Obrywamy listki (łodyżki wyrzucamy, są zbyt twarde) i bardzo drobno je siekamy. Poszatkowane listki solimy, dodajemy świeżo zmielony pieprz i łyżkę cukru. Tak przygotowaną miętę wkładamy do wyparzonego niewielkiego słoika. Zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu dodajemy ocet i próbujemy - jeśli trzeba, dolewamy jeszcze trochę octu lub też wręcz przeciwnie, wody. Może trochę soli lub cukru? Sos trzymamy w lodówce. Podajemy w małej ilości do pieczonej, smażonej lub grillowanej jagnięciny, baraniny lub ryb.
  • Dobra żona tym się chlubi, że gotuje co mąż lubi ! Smacznego!

NA FOTOGRAFII

Mięta pieprzowa Cinderella
Mentha piperita Cinderella

Mięta pieprzowa Cinderella Mentha piperita Cinderella

Mięta pieprzowa Cinderella Mentha piperita Cinderella

Mięta pieprzowa Cinderella Mentha piperita Cinderella


DLACZEGO WARTO KUPIĆ ROŚLINY U NAS

  • Wszystkie sadzonki drzew i krzewów owocowych staramy się dostarczać w bardzo dobrym stanie, zdrowe i zadbane. Dokładamy wszelkich starań, aby wygląd materiału sadzeniowego spełniał Państwa oczekiwania. Poza tym na większości stron naszych ofert na ostatnim zdjęciu poniżej przedstawiamy wygląd przykładowych rzeczywistych sadzonek, aby każdy mógł zobaczyć co kupuje.
  • W okresie zimowym, wczesnowiosennym lub późnojesiennym możliwe są braki poszczególnych gatunków, co naturalnie związane jest z sezonem wegetacyjnym roślin. Sadzonki często mają naturalnie przycięte czubki celem rozkrzewienia się pędu głównego.
  • Sadzonki drzew i krzewów owocowych przeważnie wysyłane są w formie paczki kartonowej.

KONIECZNIE ZOBACZ




Kalendarz ogrodniczy na rok 2017



« wstecz   

REKLAMA
reklama google

POLECAMY!

KONTAKT
biuro@oczarjk.pl
GG: 42335517
Skype: oczarjk
do 15-ej: 604-197-556,
po 15-ej: 692-474-891,

Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556

OSTATNIO DODANE

POGODA NA DZIŚ


REKLAMA WP
reklama_wp


© oczarjk.pl RÓŻE PNĄCE  | RODODENDRONY  | POWOJNIKI  | NARZĘDZIA OGRODNICZE  | programowanie stron
 

krzewy liściaste | BORÓWKI | rododendrony wielkokwiatowe | BYLINY OZDOBNE | KAKTUSY | Z ciekawym efektem | osoby prywatne | ŻURAWINY | rododendrony królewskie | DRZEWA LIŚCIASTE | Wyjątkowe warzywa i owoce | Ozdobne byliny i kwiaty | PORZECZKI | DRZEWA OWOCOWE | rododendrony jakuszimańskie | CZEREŚNIE | Rzadkie zioła i przyprawy | IGLAKI | rododendrony williamsianum | AGRESTY | Egzotyczne pnącza | KWIATY NA BALKON I TARAS | KAKTUSY | JEŻYNY | rododendrony repens | KRZEWY LIŚCIASTE | Niespotykane krzewy i drzewa | WINOROŚL | rododendrony miniaturowe | KRZEWY OWOCOWE | JAGODY | rododendrony DUŻE | Nasiona na poplon | MALINY | PNĄCZA | rododendrony WIELKIE | Nasiona iglaków | ROŚLINY DO OCZEK WODNYCH | ARONIA | rododendrony PALIK | Nasiona drzew liściastych | RODODENDRONY AZALIE | azalie wielkokwiatowe 5 LETNIE | Nasiona krzewów ozdobnych | RÓŻE | azalie japońskie | Nasiona roślin miododajnych | TRAWY OZDOBNE I PAPROCIE | Nasiona palm | róże wielkokwiatowe | WRZOSOWATE | ZIOŁA | róże wielokwiatowe rabatowe | CEBULE WIOSENNE | róże pnące | róże okrywowe | CEBULE JESIENNE | róże parkowe | CEBULE SPECIAL | NASIONA CIEKAWYCH ROŚLIN | róże angielskie | ROŚLINY CYTRUSOWE | róże dzikie | róże miniaturowe | KSIĄŻKI | WSZYSTKO O RÓŻACH | WSZYSTKO O RÓŻANECZNIKACH | NAWOZY | WSZYSTKO O TRAWACH | WSZYSTKO O BYLINACH | PORADY O BORÓWKACH | róże jadalne | ZIEMIA DO ROŚLIN | Nawóz do róż | SZTUKA W OGRODZIE | Nawóz do rododendronów | Nawóz do borówek | PORADY OGRODNICZE | Książki o bylinach | Drzewa i krzewy ozdobne | Książki o trawach | Książki o iglakach | Zakładanie i pielęgnacja ogrodu | Kalendarze ogrodnicze | Rośliny pokojowe | Zwierzęta domowe | Gleba i skały | Nad wodą | Przyroda Polski i Świata | Kuchnia | ROK W OGRODZIE | CHOINY | CISY | CYPRYSIKI | JAŁOWCE | JODŁY | MODRZEWIE | SOSNY | ŚWIERKI | ŻYWOTNIKI TUJE | IGLAKI INNE | GRUSZE | WIŚNIE | JABŁONIE | ZDROWA ŻURAWINA | Dalie ciemnolistne | Dalie dekoracyjne | Dalie kaktusowe | Dalie karłowe | Dalie kuliste | Dalie pomponowe | Dalie karłowe | Pacioreczniki | Lilie Specjal i azjatyckie | Lilie doniczkowe | Lilie orientalne | Lilie drzewiaste | Lilie trąbkowe | Lilie LA i OT | Lilie tygrysie | Liliowce ogrodowe | WSZYSTKO O CEBULOWYCH | Irysy | WRZOSOWATE RÓŻNE | Magnolie | ŚLIWY | TRUSKAWKI POZIOMKI | Cebule specjal | PIGWY | WSZYSTKO O ZIOŁACH | MORELE | BRZOSKWINIE | NEKTARYNY | PNĄCZA INNE | Powojniki wielkokwiatowe wczesne | Powojniki wielkokwiatowe późne | Powojniki Viticella | Powojniki botaniczne | Powojniki Tangutica | Powojniki bylinowe | byliny na ABCDE | byliny na FGHIJ | byliny na KLMNO | byliny na PQRST | byliny na UWYZŹŻ | Ziemia do wysiewu | Ziemia uniwersalna | Obrazy kwiaty ogród | INNE CIEKAWE | CHOROBY I SZKODNIKI | ZIOŁA | TRAWY OZDOBNE | DRZEWA LIŚCIASTE | FORMY PIENNE | ROŚLINY DO OCZEK WODNYCH | PAPROCIE | MORWY | Kwiaty na balkon i taras | ZDROWA ŚWIDOŚLIWA | Cytryny | Nasiona wodne |

//reklama wp.pl adkontekst