|
DRZEWA OWOCOWE -> ŚLIWY -> Śliwa japońska Santa Rosa drzxo27 |
« wstecz
|
Cena: 26.90 zł/szt
DO KOSZYKA
|
|
|
Śliwa japońska Santa Rosa drzxo27 - Prunus salicina Santa Rosa |
|
|
|
|
Śliwa Japońska Santa Rosa Prunus salicina Santa Rosa
|
|
PODSTAWOWE WIADOMOŚCI
Prunus salicina Santa Rosa jest
piękną odmianą deserową śliwy japońskiej.
Nie bez powodu Santa Rosa jest cenionym i pożądanym drzewem -
fantastyczne, intensywnie różowo-fioletowe owoce przykuwają
uwagę i zachwycają blaskiem gładkiej skórki. Kontrastując z
zielenią delikatnych, podłużnych liści śliwki Santa Rosa są
niezwykle dekoracyjne. Nie sposób nie zauważyć z daleka
wspaniale ozdobionej, gęstej i rozłożystej korony drzewa.
Hipnotyzujące kwiaty niczym puszysta
chmura otulają gałęzie wielobarwnymi refleksami odbitych promieni
słonecznych. Sprawia to, że pięknie udekorowana korona
drzewa migocze i zachwyca swoim olśniewającym blaskiem.
Fantastyczny wygląd śliwy japońskiej Santa Rosa
sprawia, że jest to niezwykle pożądane drzewo.
Dekoracyjność nie jest jednak jedyną zaletą tej wspaniałej rośliny-
na uwagę zasługuje również fakt, że owoce bogate są w różnego
rodzaju witaminy i minerały wspaniale wpływające na zdrowie człowieka. Śliwki
używane w kuchni do różnych deserów, ciast i przetworów z
pewnością urozmaicą dietę oraz zachwycą swoim wyśmienitym smakiem.
|
|
SZCZEGÓŁOWY OPIS
- Rodzaj rośliny:
drzewo owocowe z rodziny różowatych, rząd różowce.
- Zastosowanie:
wybitnie deserowa odmiana śliwy. Dzięki dekoracyjnym kwiatom i
owocom piękna ozdoba ogrodów przydomowych i działkowych, a także
sadów. Czerwone śliwki świetnie nadają się do przetworów, ciast,
deserów, a także jako przekąska.
- Wielkość:
oferowane sadzonki mają około 150cm wysokości. Śliwa japońska Santa
Rosa
dorasta do wysokości od 3m do 5m.
- Kwiaty:
bardzo
ozdobne w kolorze białym, zebrane w kwiatostany,
pachnące.
- Kwitnienie:
kwiecień.
- Owoce:
owocuje corocznie i obficie, wcześnie (owoce dojrzewają już w pierwszej połowie sierpnia). Owoce
duże, kuliste. Skórka gładka w kolorze
różowo-fioletowym do ciemnofioletowego, lekko nakrapiana, błyszcząca. Miąższ
czerwonawy, aromatyczny, delikatny, galaretowaty i bardzo smaczny.
- Liście:
wydłużone, jasnozielone, błyszczące.
- Pokrój:
drzewiasty, rozłożysty.
- Stanowisko: lubi stanowiska dobrze oświetlone i słoneczne.
- Warunki glebowe:
dobrze rośnie na glebach żyznych, umiarkowanie wilgotnych,
przepuszczalnych, próchniczych, toleruje również przeciętną ziemię
ogrodową.
- Odporność na warunki zimowe:
dostateczna odporność na mróz.
|
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Śliwa
japońska Santa Rosa jest odmianą częściowo samopylną.
Do obfitego owocowania
może być przydatne towarzystwo odmian zapylających, którymi są inne śliwy
japońskie. Nie jest to jednak konieczne, ponieważ śliwa Santa Rosa
doskonale radzi sobie rosnąc samodzielnie.
-
Śliwa japońska Santa Rosa charakteryzuje się bardzo silnym
wzrostem tworząc rozłożystą, niezwykle gęstą koronę.
-
Śliwa japońska Santa Rosa zaczyna owocować
wcześnie, już po około 2-3 latach od posadzenia. W pierwszych
latach po posadzeniu łatwo jest bardzo ładnie uformować
koronę drzewa.
|
|
PRZEPIS DNIA
Drożdżówki ze śliwkami Santa Rosa
- Składniki: 650 g mąki pszennej (typ 650),
pół szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią), szczypta soli,
7 g suchych drożdży, 1 jajko, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka,
9 śliwek Santa Rosa, 18 kostek czekolady gorzkiej, 1 łyżka masła, 50 g płatków migdałowych, 1 łyżka cukru brązowego.
- Przygotowanie:
W dużej misie wymieszać składniki suche (mąkę wcześniej przesiać). Dodać składniki mokre. Wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki). Misę nakryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ ciasto dosyć długo rośnie).
Po podwojeniu objętości, ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i krótko wyrobić. Uformować wałek i podzielić go na 18 równych części. Z każdej części uformować kulkę, ułożyć na blacie, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Dużą blaszkę (lub dwie mniejsze) wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać mąką.
Śliwki przepołowić, wyjąć pestki.
Każdą kulkę ciasta, po wyrośnięciu, kolejno rozpłaszczać dłonią i w półotwartej dłoni formować placuszek z zagłębieniem. Do każdego placuszka włożyć połowę śliwki skórką do dołu i otulić ją ciastem.
Drożdżówki ułożyć na blaszce, na każdej śliwce położyć kostkę czekolady. Wszystkie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 15 minut w temp. 200-220°C (w zależności od piekarnika).
Na patelni rozpuścić masło, wsypać płatki migdałowe. Zamieszać kilka razy, gdy lekko się zrumienią, dodać cukier. Zamieszać. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia. Płatki rozsypać na papierze do pieczenia, wystudzić.
Po wyjęciu drożdżówek z piekarnika, na każdej z nich, na rozpuszczonej czekoladzie rozsypać w równych porcjach płatki migdałowe.
- Apetyt rośnie w miarę jedzenia! Smacznego!
|
NA FOTOGRAFII
Śliwa Japońska Santa Rosa Prunus salicina Santa Rosa
|
|
|
DLACZEGO WARTO KUPIĆ ROŚLINY U NAS
-
Wszystkie sadzonki drzew i krzewów owocowych staramy się dostarczać w bardzo dobrym stanie, zdrowe i zadbane.
Dokładamy wszelkich starań, aby wygląd materiału sadzeniowego spełniał Państwa oczekiwania. Poza tym na większości stron naszych ofert
na ostatnim zdjęciu poniżej przedstawiamy wygląd przykładowych rzeczywistych sadzonek, aby każdy mógł zobaczyć co
kupuje.
- W okresie zimowym, wczesnowiosennym lub późnojesiennym możliwe są braki poszczególnych
gatunków, co naturalnie związane jest z sezonem wegetacyjnym roślin. Sadzonki często mają naturalnie przycięte czubki celem rozkrzewienia się pędu głównego.
- Sadzonki drzew i krzewów owocowych przeważnie wysyłane są w formie paczki kartonowej.
|
|
|
|
Postaw nam wirtualną kawę ;-)
Z góry dziękujemy!
|
« wstecz
|
KONTAKT
|
| [email protected] | |
do 15-ej: 604-197-556,
po 15-ej: 692-474-891,
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556
|
|
|