Nasiona Ogórecznik lekarski zioła
Borago officinalis
Ogórecznik lekarski to roślina zielna z rodziny babkowatych, występująca w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Roślina ta ma długi, cienki i rozgałęziony korzeń, z którego wyrastają pojedyncze łodygi o wysokości do 50 cm.
Liście ogórecznika lekarskiego są przeciwległe, lancetowate i całobrzegie, osadzone na krótkich ogonkach. Kwiaty są małe, niepozorne, niebieskofioletowe lub różowe, zebrane w kłosy na końcach pędów. Roślina kwitnie od maja do września. Roślina nie ma dużych wymagań względem uprawy. Jest odporny na przymrozki (młode rośliny) i niekorzystne warunki atmosferyczne. Nasiona (7-8 kg/ha) wysiewamy wiosną lub jesienią. Bardzo często roślina sama się wysiewa i jedynie wczesną wiosną można dosiać ubytki w uprawie.
Kwiaty ogórecznika lekarskiego zawierają bardzo dużo nektaru, dlatego jest cenną rośliną miododajną. Ogórecznik warto posadzić obok truskawek aby korzystnie wpływał na ich wzrost i plonowanie. Ogóreczniki sieje się wiosną (w kwietniu), wprost do gruntu. Ponieważ są dość duże, potrzebują miejsca wokół siebie, dlatego nie należy ich siać gęsto, a w razie potrzeby – siewki należy przerwać (powinny rosnąć w rozstawie 40x40 cm). Siejąc ogórecznik trzeba uzbroić się w cierpliwość – kiełkuje po 2-3 tygodniach, często nierównomiernie. Raz posadzone, dość chętnie rozsiewają się same. Bywa też, że wyprowadza się z ogrodu i rozsiewa po okolicy, rosnąc dziko. Ogóreczniki można uprawiać zarówno na rabatach kwiatowych, ziołowych, jak i na grządkach warzywnych (szczególnie korzystne jest ich połączenie z truskawkami oraz poziomkami i pomidorami). Ale ogóreczniki można także wysiać do doniczek na balkonie lub tarasie. Ogórecznik lekarski jest rośliną leczniczą, wykorzystywaną od wieków w medycynie naturalnej. Wyciąg z tej rośliny ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz łagodzące objawy chorób układu oddechowego i trawienia. Ogórecznik lekarski jest również stosowany jako środek przeciwkaszlowy oraz przeciwskurczowy. Polska nazwa ogórecznika nie wzięła się znikąd – ma on świeży zapach i smak przypominający ogórki. W kuchni najczęściej wykorzystuje się młode liście ogórecznika, które jeszcze nie są pokryte szorstki włoskami. Można je jeść na surowo, dodawać do serów, sałatek, past, chłodników. Starsze liście również nadają się do spożycia, ale po obgotowaniu. W niektórych krajach są dodawane do zup, można je także przyrządzać jak szpinak.
Niezwykły wygląd i smak potrawom i napojom nadają świeże kwiaty ogórecznika. Można je dodawać do sałatek, kanapek, koktajli. Ponieważ dobrze nadają się do mrożenia, można je wrzucać do pojemniczków, w których robi się kostki lodu. Pięknie wyglądają i dobrze smakują również w wersji kandyzowanej – w takiej postaci świetnie nadają się do deserów.
Opakowanie zawiera 10 sztuk nasion.
|