Arbuz Bingo
Citrullus vulgaris
Arbuz Bingo zwany także kawonem to odmiana średnio wczesna, bardzo plenna. Jest to roślina wybitnie ciepłolubna.
Wymaga silnego nawożenia. Owoc duży, owalny, o wadze 8-12 kg. Miąższ słodki, soczysty i bardzo aromatyczny.
Odmiana przeznaczona jest do uprawy pod osłonami, w cieplejsze lata o sprzyjających warunkach może udać się w polu. Wymaga gleby przepuszczalnej, dobrze nagrzewającej się, zasobnej w wilgoć.
Ze względu na swój słodki rześki smak, arbuz Bingo używany jest najczęściej do spożycia na surowo, może być też elementem deserów i sałatek owocowych.
Nie nadaje się do długotrwałego przechowywania, powinien być spożywany w miarę bezpośrednio.
Opakowanie zawiera 1 g nasion (około 10-20 szt.)
Norma wysiewu: 0,5 kg/ha
Termin wysiewu: 3 dekada II – 1 dekada III
Termin sadzenia: 3 dekada V – 1 dekada VI
Rozstawa: 100×100 cm
Wegetacja: 130-150 dni
Termin zbioru: 3. dekada VII – 1. dekada VIII
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Pochodzenie – Afryka. Owoce: rzekome jagody, jadalne kawony posiadają słodki, ciemnoczerwony, pomarańczowy, żółty lub biały miąższ. Tzw. skóra składa się z dwóch warstw. Jest mocna i twarda, ciemnozielona, w tym nakrapiana promieniście. Rozległy i płytki system korzeni. Głównie do gaszenia pragnienia, także do pielęgnacji kosmetycznych. Zawiera aż 92 proc. wody także kwas jabłkowy i cytrynowy. Mało witamin. Niewiele pierwiastków. Uwielbiany ze względu na soczystość i słodki smak. Wartość energetyczną – 10 kalorii w 100 g. Działa również przeciwstarzeniowo. Związek zawarty w arbuzie działa na Panów podobnie jak wiagra i przyjęty jest taki przelicznik, 6 plasterków arbuza = 1 tabletka wiagry.
- Uprawa: roślina światłolubna, ciepłolubna i potrzebująca bardzo dużo wody. Optymalna temperatura powietrza od 21 do 29 st. C, minimalna 18, maksymalna 35 st.
- Stanowisko: dobrze rośnie na glebach o pH 5,5-6,0, próchniczych, bogatych w składniki pokarmowe i na glebach wcześniej niezajętych pod uprawę. W Polsce uprawiany głównie w szklarniach i tunelach foliowych.
- Największym producentem Chiny i Turcja w Europie uprawa głównie w części południowej.
KULINARNIE
Przepis na koktajl z arbuzem
- pół szklanki mrożonych truskawek
- szklanka arbuza - bez pestek
- kilka kropel soku z cytryny
To wszystko miksujemy ze sobą i mamy pyszny, zimny, idealny napój na lato.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|