Nasiona Na kiełki Gorczyca 30g
Sinapis
Nasiona Na kiełki Gorczyca są wyjątkowo smaczne i aromatyczne, lekko pikantne. Wykazują silne działanie przeciwzapalne. Pomocne są także przy niestrawności i innych problemach z przewodem pokarmowym. Zawierają białko, glukozynolany, kwasy tłuszczowe omega-3, chlorofil, karoten oraz witaminy: A, B1, B3, C, E, K i minerały: wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, selen, mangan, miedź.
Kiełki gorczycy białej (Sinapis alba) mają działanie przeciwzapalne, przeczyszczające, powlekające, pobudzające trawienie. Stosowane w chorobach przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, zaparciach i niestrawności.
Nasiona po namoczeniu wydzielają śluz, dlatego zalecana jest hodowla na wchłaniającej go ligninie lub w kiełkownicy z dużą ilością otworów. Hodowlę płuczemy obficie co najmniej 2 razy dziennie. Kiełki mają pikantny smak i mogą służyć np. jako zamiennik szczypiorku.
Kiełki gorczycy, poza tym, że “doładują” nasz organizmy wszystkim, czego brakuje nam na przednówku, mają szerokie zastosowanie zdrowotne. Działają bakteriobójczo, przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie, mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy, pobudzając trawienie, działając osłonowo na śluzówkę żołądka, pomagając przy nieżytach przewodu pokarmowego. Ze względu na zawartość antyoksydantów, działają antynowotworowo. Pomagają przy nadciśnieniu, lekko je obniżając. Co ciekawe, ze względu na swoje właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne, są idealne przy wszelkich chorobach przeziębieniowych i układu oddechowego.
Gatunek: Gorczyca
Gramatura: 30g
Wymiary torebki: 11,5 x 16,0
Gama: Nasiona na kiełki
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Ze względu na zawartość siarki i cynku zyskują nasze włosy, paznokcie i cera. Beta-karoten pobudza wzrost włókien kolagenowych, działając w ten sposób przeciwzmarszczkowo. Stosunkowo spora zawartość selenu, wspomagana dodatkowo witaminą E, poza tym, że również wzmacnia włosy i paznokcie, może łagodzić skórę podrażnioną i skłonną do alergii.
- Spożycie kiełków gorczycy powinny kontrolować osoby chore na cukrzycę, ponieważ gorczyca ma działanie obniżające poziom cukru we krwi. Także niskociśnieniowcy nie powinni objadać się nimi bez opamiętania! Natomiast ze względu na zawartość naturalnych składników wolotwórczych, jedzenie kiełków gorczycy powinny skonsultować z lekarzem osoby mające problem z niedoczynnością tarczycy.
- Jak jeść kiełki? Tutaj wystarczy, że wykażesz się nieograniczoną inwencją kulinarną… Dodawaj je do kanapek, sałatek, koktajli, jogurtów, posypuj nimi zupy i inne potrawy (tuż przed podaniem, by zachować jak najwięcej wartości odżywczych).
- Dodatkowo gorczyca jest powszechnie stosowana w gastronomi. Z racji na działanie na układ trawienny zalecana jest do ciężkostrawnych potraw. Jednym z najczęstszych zastosowań gorczycy w kuchni jest marynowanie potraw, wykorzystanie jako środek konserwujący oraz oczywiście wykorzystanie jako składnik musztardy.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.

|