Nasiona Na kiełki lucerna 30g
Medicago sativa
Nasiona na kiełki lucerna. Wyjątkowo delikatne i łagodne w smaku. Doskonałe do kanapek i sałatek. Bogactwo witamin: A, E, z grupy B oraz żelaza, wapnia, magnezu i fosforu. Bardzo dobre źródło białka. Kiełki te korzystnie wpływają na układ odpornościowy.
Nasiona na kiełki powinny znajdować się w każdej diecie, gdyż zawierają dużą ilość cennych składników odżywczych, m.in. witaminy, sole mineralne, mikroelementy i enzymy. W ofercie naszego sklepu znajdziesz nasiona na kiełki wielu roślin – pszenicy, rzeżuchy, owsa, lucerny, brokułu, kapusty, rzodkiewki, kukurydzy, grochu, soczewicy, słonecznika, fasoli mung, soi i rukoli. Możesz je dodawać do sałatek, surówek, kanapek, czy nawet dekorować nimi potrawy. W sprzedaży posiadamy również mieszanki różnych nasion na kiełki różniące się przeznaczeniem, smakiem kiełków, czy wpływem na nasz organizm. Wybierać możesz spośród ostrych, średnio ostrych i łagodnych mieszanek.
Kiełki są dla organizmu źródłem cennych składników odżywczych, enzymów, soli mineralnych, prowitaminy A, witamin B,D,E,K. Kiełki lucerny poleca się zwłaszcza w stanach wyczerpania, jako dodatek do surówek, sałatek, kanapek.
Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3 - 6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3 - 5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
Gatunek: Lucerna
Gramatura: 30g
Wymiary torebki: 11,5 x 16,0
Gama: Nasiona na kiełki
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Wyhodowanie kiełków lucerny jest banalnie proste. Można to zrobić w kiełkownicy, albo w zwykłym słoiku przykrytym gazą, wystarczy dwa razy dziennie przepłukiwać hodowlę, a już po kilku dniach będziemy mieli smaczne i wartościowe kiełki. Proste działanie, a może przynieść tak wiele korzyści! Przede wszystkim kiełki to niezwykle wartościowe źródło witamin i soli mineralnych, fantastyczny, bo naturalny zamiennik suplementów diety.
- Kiełki lucerny są bardzo smaczne i świetnie sprawdzają się w wielu różnych daniach. Oczywiście, można kupić je niemal w każdym sklepie, ale znacznie lepiej wyhodować je własnoręcznie – wtedy się dostosuje ich ilość do własnych potrzeb, a dodatkowo to niezwykła frajda. Hodowanie kiełków to niezwykłe wyzwanie także dla dzieci, które z pewnością sobie poradzą z tym wyzwaniem. Kiełki to wartościowe źródło witamin, które wspaniale uzupełnia sałatki i kanapki. Kiełki lucerny nadają się wyłącznie do jedzenia na surowo.
- Trudno znaleźć inne produkty, które mają podobnie bogaty skład jak kiełki lucerny. Te niewielkie roślinki to cenne źródło witamin, szczególnie A, C, E i pochodzących z grupy B. Co więcej, spożywając je, dostarczamy swojemu organizmowi łatwo przyswajalnego żelaza, a także magnez, fosfor, chrom, cynk, krzem i selen.
- Ilość nasion wsypywanych do pojemnika musi być uzależniony od jego wielkości – musimy uwzględnić wzrost roślin i ich zapotrzebowanie na tlen. I w przypadku kiełkownicy, i w przypadku słoika nie powinno to być więcej niż 1/3 objętości.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|