nasiona na kiełki Bób wyka bio
Vicia faba
Nasiona na kiełki Bób wyka bio Vicia faba to młode ziarna – jasnozielone, jeszcze nie w pełni wyrośnięte – można spożywać na surowo. Dojrzałe z kolei nadają się do zjedzenia po ugotowaniu, polecamy też konserwować je w słoikach na zimę i mrozić. Nasiona bobu są nie tylko smaczną, sycącą przekąską: mają także ogromną wartość odżywczą. Zawierają białko pochodzenia roślinnego równie dobrze przyswajalne dla człowieka, jak białko zwierzęce. Stanowią też źródło zdrowych węglowodanów, błonnika, fosforu, żelaza, magnezu, prowitaminy A i witamin B1, B2, B9 i C.
Opakowanie zawiera 40g nasion.
Termin wysiewu: cały rok.
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Bób ma swoich zagorzałych wielbicieli, zwłaszcza od czasu, kiedy jest dostępny cały rok, a nie tylko sezonowo, czyli wczesnym latem. Warzywo dobrze się zamraża i ugotowane na parze nie się różni od świeżego.
- Bób, choć taki pospolity jest bardzo cenny, ponieważ zawiera wyjątkowo dużo białka, co przydaje się wegetarianom. Ma sporo błonnika, tłuszczów oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A.
- Bób jest rośliną jednoroczną, uprawianą w wielu krajach na całym świecie (w Chinach już od 5 tysięcy lat!). Wyglądem przypomina rośliny strączkowe jak soja, fasola czy ciecierzyca - jego ziarna są jednak stosunkowo większe i charakteryzuje je zielony, charakterystyczny kolor. W Europie Środkowej bób był jednym z podstawowych pokarmów aż do XVII wieku.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|