Arbuz Janosik żółty bardzo soczysty smaczny kawon
Arbuz Janosik to pierwsza polska odmiana arbuza, której owoce mają miąższ barwy żółtej.
Odmiana ta jest świetnie dostosowana do warunków klimatycznych Polski. Polecana do uprawy w odkrytym gruncie lub w tunelach foliowych.
Tworzy rośliny o płożącym pokroju, które są silnie rozgałęzione o niezbyt dużej sile wzrostu.
Wymaga gleby przepuszczalnej, dobrze nagrzewającej się, zasobnej w wilgoć.
Owoce kształtu eliptyczno-okrągłego, o wadze 3,5-5,5 kg i cienkiej, ciemnozielonej skórce z ciemniejszymi, wąskimi smugami i słabo zaznaczonym marmurkiem.
Miąższ żółty, bardzo soczysty, słodki, zwarty, z małą ilością nasion.
Jak smakuje żółty arbuz?
Żółte arbuzy smakują jak letnia niespodzianka! To najlepsze połączenie słodyczy i cierpkości z odrobiną cytrusowej nuty.
Ta pyszna hybryda tradycyjnego czerwonego arbuza i melona o żółtym miąższu oferuje ekscytującą odmianę zwykłego dania owocowego.
W pełni dojrzałe żółte arbuzy mają aromatyczny miąższ, który jest kremowy, soczysty i niesamowicie aromatyczny.
Mają nuty zarówno spadzi, jak i kantalupa, co czyni je bardziej złożonymi niż ich czerwony odpowiednik.
Oprócz niesamowitego smaku, te jasne piękności są wypełnione dodającymi energii witaminami A i C, a także beta-karotenem.
Wysiew najlepiej pod osłonami, w szklarni, w folii.
Termin wysiewu: 3 dekada II - 1dekada III
Termin sadzenia: 3 dekada V – 1 dekada VI
Rozstawa: 100×100 cm
Wegetacja: 130-150 dni
Termin zbioru: trzecia dekada VII – 1. dekada VIII
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Uprawiać w miejscu nasłonecznionym, osłoniętym na glebie wilgotnej.
- Wysiew nasion w kwietniu w doniczkach, specjalnym siewniku lub mini-szklarni na parapet.
- Uprawa: roślina światłolubna, ciepłolubna i potrzebująca bardzo dużo wody. Optymalna temperatura powietrza od 21 do 29 st. C, minimalna 18, maksymalna 35 st.
- Wschody trwają do 2 tygodni, rozsadę z 4-5 liśćmi wsadzać do gruntu w drugiej połowie maja.
- Dla ciekawostki podamy, że cytrulina podobno działa dobrze na potencję u mężczyzn, ponieważ rozszerza naczynia krwionośne. Ponadto, arbuz jest również bogaty w likopen, dzięki czemu przeciwdziała takim chorobom jak rak jelita grubego, rak prostaty, zapalenie kości i stawów, choroby serca i astma.
Soczysty miąższ arbuza doskonale oczyszcza i nawadnia organizm.
- Ale dlaczego niektóre arbuzy mają żółty odcień, podczas gdy inne są przeważnie różowe?
Wszystko przez likopen. Likopen to naturalnie występujący pigment, który nadaje niektórym owocom i warzywom piękny czerwony kolor. Na przykład pomidory i różowe arbuzy mają wysoką zawartość likopenu, dlatego mają mocniejszy odcień. Z drugiej strony żółte arbuzy mają mniej likopenu i dlatego są żółte.
|
NA FOTOGRAFII
Arbuz Janosik żółty bardzo soczysty smaczny kawon
|
|
|
KULINARNIE
Przepis na lody z arbuzem
- Pokrojony w kostkę arbuz – 2 szklanki
- Sok z połowy limonki
- bez pestek
- Miód 3 łyżki
- Woda – ¼ szklanki
Przygotuj syrop – zagotuj w garnku wodę oraz miód, nieprzerwanie mieszając. Gotowy syrop zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Do blendera kuchennego wrzuć pokrojonego arbuza bez pestek, dodaj sok z limonki oraz przygotowany syrop. Zblendowaną masę przelej do foremek do lodów i wstaw do zamrażalnika.
|
|
|