|
Cena: 6.90 zł/szt
DO KOSZYKA
|
|
|
nasiona Burak ćwikłowy dEgypte2 pnos17 - Beta vulgaris |
|
|
|
|
Burak ćwikłowy dEgypte
Brassica napus
Burak ćwikłowy dEgypte to odmiana typu egipski, wczesna (okres wegetacji 90-110 dni), plenna. Szczególnie polecana do wczesnej uprawy na zbiór pęczkowy oraz do przechowywania. Korzeń płaski w kształcie dysku, o ciemnoczerwonym zabarwieniu. Miąższ intensywnie czerwony, słodki, bardzo smaczny.
Opakowanie: 10g
Liczba nasion: 80-120 szt. w gramie
Norma wysiewu: 8-12kg/ha
Termin wysadzania: IV - VI
Rozstawa: na ogół 30-50 x 5-7 cm
Wegetacja: 90 - 110 dni
Termin zbioru: VI - X
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Nasiona buraków zaczynają kiełkować dopiero w temperaturze 8°C, siewki natomiast źle znoszą długotrwałe wiosenne chłody, sprzyjające powstawaniu pośpiechów. Optymalną temperaturą wzrostu jest 15 - 18°C.
- Burak ćwikłowy ma dużą skłonność do nadmiernego gromadzenia azotanów w korzeniach spichrzowych (trzy do pięciu razy większą niż marchew). Dlatego nawożenie azotem powinno być prowadzone w sposób bardzo ostrożny, z uwzględnieniem wielu czynników, mających wpływ na dostępność tego składnika w glebie.
- Warzywo to zdobyło uznanie konsumentów w krajach Europy Zachodniej, takich jak Niemcy, czy Wielka Brytania, zaś w naszym kraju wciąż jest uprawiane na niewielkich powierzchniach. Brukiew oprócz właściwości dietetycznych stanowi również źródło witamin, a także soli mineralnych. Warzywo to spożywane jest w stanie świeżym w postaci surówek, lub po obróbce termicznej.
KULINARNIE
Puszysta zupa krem z buraków
- 1,5 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego
- 2 średnie ziemniaki
- 2 małe buraczki
- 1 cebulka
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- pieprz mielony, sól, sok z cytryny
Obrać ziemniaki i buraczki . Pokroić ziemniaki w kostkę , a buraczki utrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w pół plasterki .Zalać rosołem i gotować 30 minut .Zmiksować w malakserze razem ze śmietanką . Doprawić solą , pieprzem i sokiem z cytryny . Przed podaniem podgrzać ale już nie gotować . Można podać do popicia , albo w miseczce z grzankami z bułki zrumienionymi na oleju i odsączonymi z tłuszczu . Wersja jeszcze prostsza : rosół , ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia , szklanka ugotowanych i utartych buraczków , cebulka i śmietanka .Wrzucić pokrojone ziemniaki i buraki do rosołu i zagotować . Zmiksować w malakserze i doprawić . Zupa będzie gotowa w 5 minut .Jak już mamy zupę krem z grzankami to drugie danie może być mniejsze lub delikatniejsze - no i co ważne nic nam się nie zmarnuje. Smacznego.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|
|
Postaw nam wirtualną kawę ;-)
Z góry dziękujemy!
|
« wstecz
|
KONTAKT
|
| [email protected] | |
do 15-ej: 604-197-556,
po 15-ej: 692-474-891,
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556
|
|
|