| YouTube | |
OczarGarden YouTube
| | CIEKAWOSTKI |
Ciekawostki ogrodnicze
Ładowanie ciekawostek...
|
|
|
Cena: 7.90 zł/szt
DO KOSZYKA
|
|
|
nasiona Burak ćwikłowy Opolski pnos23 - Beta vulgaris |
|
 |
 |
|
Burak ćwikłowy Opolski
Brassica napus
Burak ćwikłowy Opolski posiada korzeń o cylindrycznym kształcie, miąższ karminowoczerwony, o delikatnej konsystencji i doskonałym smaku, z niewidocznymi lub słabo zaznaczonymi pierścieniami. Odmiana przeznaczona do bezpośredniego spożycia, przechowywania i do przetwórstwa.
Korzenie są doskonałe do konserwowania pod każdą postacią. Odmiana polecana do uprawy w każdej dobrze uprawianej glebie, o średnim poziomie nawożenia. Odmiana bardzo plenna, z dużym udziałem korzeni handlowych w plonie ogólnym.
Opakowanie: 10g
Liczba nasion: 15-120 szt w gramie
Norma wysiewu: 12-15 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada IV-1 dekada VII
Rozstawa: na ogół 30-50 x 5-7 cm
Wegetacja: 110-115 dni
Termin zbioru: 2 dekada VII- 2 dekada X
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Burak ćwikłowy wymaga odpowiednio wysokiego natężenia światła. Brak światła powoduje zahamowanie wzrostu roślin i zmniejszenie wielkości korzeni, dlatego należy przestrzegać norm wysiewu nasion.
- Buraki wysiewa się rzędowo, w rzędach oddalonych od siebie o 25–30 cm lub w systemie pasowo-rzędowym po 4 rzędy, co 27–30 cm i 45–54 cm na przejazd kół ciągnika (przy rozstawie kół 135 cm).
- Kłębki do skiełkowania wymagają dużej ilości wody, dlatego siewnik powinien być wyposażony w kółka ugniatające. Bezpośrednio po wysiewie nasion można zwałować glebę lekkim wałem, gwarantuje to lepsze podsiąkanie wody kapilarnej w glebie.
KULINARNIE
Sałatka zimowa z buraków i cukinii
- Składniki
- 1 kg buraków ćwikłowych (waga po przygotowaniu)
- 1 kg cukinii (waga po przygotowaniu)
- 1 kg cebuli
- Zalewa
- 1 szklanka oleju
- ¾ szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Cebulę pokroić w piórka, sparzyć gorąca wodą a kiedy ostygnie odsączyć. Buraki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię obrać, wydrążyć miąższ z pestkami, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa wymieszać. Z oleju, octu, cukru, pieprzu i soli zagotować zalewę. Zalać warzywa, sałatkę nakładać do wyparzonych słoików, uzupełnić zalewą, zakręcić wieczka. Pasteryzować przez 15 minut. Smacznego.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.

|
|
|
Postaw nam wirtualną kawę ;-)
Z góry dziękujemy!

|
« wstecz
|
|
ODLICZANIE
|
Do końca roku zostało:
--
a do wiosny już tylko
|
|
PORADY
|
Porada ogrodnicza
Porada ogrodnicza
Ładowanie porady...
|
|
KONTAKT
|
| [email protected] |  | do 15-ej: 604-197-556, po 15-ej: 692-474-891,
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556 | |
|
STATYSTYKI
|
Statystyki online
Na stronie jest teraz:
2
osoby
Dzisiaj stronę odwiedziło
93
osoby
Łącznie od początku:
7867
odwiedzin
|
|
POGODA NA DZIŚ
|
Pogoda
Pogoda
☀️
– °C
Ładowanie...
|
|