|
Cena: 5.90 zł/szt
DO KOSZYKA
|
|
|
nasiona Burak ćwikłowy Rywal pnos27 - Beta vulgaris |
|
|
|
|
Burak ćwikłowy Rywal
Brassica napus
Burak ćwikłowy Rywal tworzy cylindryczne, wydłużone korzenie o gładkiej powierzchni i delikatnej skórce. Miąższ dobrze wybarwiony, bez tendencji do tworzenia pierścieni, smaczny, o dużej zawartości cukrów i betaniny. Odmiana polecana do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa i na użytek zimowy.
Opakowanie: 10g
Liczba nasion: 50-120szt w gramie
Norma wysiewu: 12-15 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada IV-1 dekada VII
Rozstawa: na ogół 30-50 x 5-7 cm
Wegetacja: 110-120 dni
Termin zbioru: 2 dekada VII- 2 dekada X
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Buraki są bardzo cennym i wartościowym składnikiem diety. Ich częste spożywanie w postaci pieczonej (buraki gotowane tracą część swoich wartości) lub surowej (np. w postaci soku), wspomaga układ krwionośny, odkwasza organizm, ułatwia pozbywanie się toksyn, pomaga zwalczać infekcje, stabilizuje poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie, a także chroni organizm przed rozwojem raka.
- Buraki ćwikłowe należą do podstawowych warzyw uprawianych w naszych ogrodach. Ich częścią jadalną są przede wszystkim mięsiste, pękate korzenie spichrzowe, ale wiosną do spożycia nadają się także młode liście (botwina).
- Decydując się na uprawę buraków, powinniśmy wybierać odmiany sprawdzone i polecane do uprawy w przydomowym ogrodzie, gdyż z pewnością przysporzą nam mniej problemów niż kapryśne nowinki.
KULINARNIE
TRADYCYJNY KOKTAJL WARZYWNY Z BURAKIEM
- Składniki
- 1/2 buraka
- 2 jabłka (najlepiej kwaśne)
- 1 marchewka
- 1 szklanka wody
Wszystkie warzywa i owoce obierz ze skórki Następnie włóż je do kielicha blendera i miksuj, dolewając wodę. Jeżeli chcesz uzyskać sok z surowego buraka, można dodać jej więcej niż szklankę.
|
|
Postaw nam wirtualną kawę ;-)
Z góry dziękujemy!
|
« wstecz
|
KONTAKT
|
| [email protected] | |
do 15-ej: 604-197-556,
po 15-ej: 692-474-891,
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556
|
|
|