Fasolnik Chiński
Vigna sinensis
Fasolnik chiński - Wspięga chińska to pnącze osiągające około 3m wysokości, podobne w smaku do fasolki szparagowej.
Wymaga ciepłego, słonecznego i zacisznego stanowiska. Owoce fasolnika mają kształt cienkich strąków, które osiągają długość od 30cm do 100cm. Pierwszy zbiór strąków około 60-70 dni od wysiewu. Zbiory należy wykonywać sukcesywnie. Owocuje do pierwszych przymrozków.
Strąki fasolnika można spożywać w różnych formach - na surowo, gotowane, smażone, suszone, marynowane. Doskonałe do mrożenia. Fasolnik jest bardzo smaczny.
Opakowanie 10g
Liczba nasion: ok. 6 szt. w gramie
Termin wysiewu: IV-VI
Termin wysiewu: 2 dekada V
Rozstawa: 60x80x40cm
Termin zbioru: VII - X
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Fasolnik chiński, nazywany też wspięgą chińską lub fasolnikiem wężowym (łac. Vigna sinensis lub Vigna unguiculata), to mało znane, ale bardzo ciekawe, wartościowe i smaczne warzywo z rodziny bobowatych.
- Owoce fasolnika chińskiego wyglądem i smakiem przypominają doskonale znaną fasolkę szparagową, ale są od niej cieńsze, wielokrotnie dłuższe (mogą dorastać nawet do 1 m długości) i pozbawione włókien. Dojrzały strąk fasolnika ma barwę żółtą lub bordową, a znajdujące się w jego wnętrzu nasiona są białe lub ciemne.
- W wielu krajach świata to właśnie dla nich uprawia się fasolniki, ale nie mniej wartościowe i bardzo smaczne są także niedojrzałe strąki, zbierane w formie zielonej.
- Po ugotowaniu można je podawać jak tradycyjną fasolkę (mają bardzo podobny, ale nieco słodszy smak) lub przyrządzać z nich ciekawe dania kuchni azjatyckiej.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.

|