Pomidor pod osłony San Marzano
Solanum
Pomidor San Marzano to odmiana średnio wczesna. Bardzo dobra odmiana szklarniowa, w cieplejszych rejonach kraju sprawdza się również w uprawie gruntowej. Rośliny wysokie, charakteryzują się silnym wigorem oraz dużą odpornością. Wymągąja cięcia i palikowanie. Owoce są wydłużone, twarde, mięsiste, bardzo smaczne o masie ok. 100-130g, doskonałe na przetwory, soki, do jedzenia na surowo do mrożenia oraz do suszenia.. Miąższ mięsisty, twardy i zbity. Owoce zawierają mało wody.
Opakowanie 0,2g
Liczba nasion: 250-270 szt. w gramie
Norma wysiewu: 0,1-0,2 kg/ha
Termin wysiewu: 2-3 dekada I
Termin sadzenia: 1-2 dekada III
Rozstawa: 35x40 cm
Wegetacja: 70-90 dni
Termin zbioru: 2 dekada V-2 dekada VII
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Odmiana amatorska, popularna i uznana we Włoszech i innych krajach śródziemnomorskich, przeznaczona do uprawy w gruncie lub tunelach nieogrzewanych. Owoce wydłużone, o ciekawym kształcie określanym jako długa gruszka (long pear), bardzo smaczne, twarde, zbite, o średniej masie 100-130 g. Występująca w czasie wegetacji zielona piętka zanika w trakcie dojrzewania owoców. Pomidory odznaczają się silnym wigorem. Ze względu na twardość i kształt owoców odmiana polecana na przetwory (całe owoce w zalewie), na przeciery, soki, mrożonki oraz do bezpośredniego spożycia. Wysiew nasion do inspektu od połowy marca do początku kwietnia.
- Pomidor to roślina jednoroczna uprawiana zarówno w gruncie, jak i pod osłonami. W Polsce na większą skalę prowadzi się uprawę polową. Pomidory to warzywa pochodzące z cieplejszej niż nasza strefy klimatycznej i w Polsce wysiane wiosną do gruntu nie zdążyłyby w odpowiedniej porze wydać owoców. Żeby przyspieszyć cykl wegetacyjny, pomidory (rozsadę) sadzi się, którą należy przygotowywać od lutego w ciepłym inspekcie, szklarni lub w domu na parapecie.
- Pomidory są bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Jednak tym co wyróżnia go spośród warzyw jest wyjątkowo wysoka zawartość potasu i likopenu, czyli substancji o silnym działaniu przeciwutleniającym. Co ciekawe, przetworzone pomidory nie tracą swych właściwości prozdrowotnych. Wprost przeciwnie. W suszonych pomidorach znajdziemy więcej błonnika i potasu, niż w surowych.
- Z punktu widzenia botaniki pomidor jest mięsistą jagodą, a więc niewątpliwie owocem. Z uwagi jednak na względnie niską zawartość cukru i charakter zastosowania kulinarnego powszechnie zalicza się go do warzyw. Niezależnie od kwalifikacji pewnym jest, że pomidor jest pyszny, zdrowy i daje nieskończenie wiele możliwości wykorzystania w kuchni.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|