Rucola Eruca Sativa - zioła szerokie torebki
Eruca Sativa
Rucola rokietta siewna jest zaliczana do roślin leczniczych. Dostarcza witamin A, B, C, K, zawiera sporo żelaza, cynku, potasu, wapnia. Liście rucoli zbiera się przed jej kwitnieniem. Najlepszy smak mają rośliny osiągające do 20cm, jednak rukola Eruca Sativa podczas kwitnienia może osiągnąć do 100cm wysokości. Rucola (rokietta siewna) łatwo się rozsiewa. Nasiona z roślin posianych wiosną wschodzą jeszcze w tym samym roku i plonują jesienią. Rukola musi być siana, gdy dzień jest odpowiednio krótki, aby zbyt wcześnie nie zakwitła.
Terminy siewu rukoli: od marca do maja – ale tylko pierwsze dni maja,drugi siew od sierpnia do pierwszych dni września. Rukola wschodzi już po 4-6 dniach. Do wykiełkowania potrzebuje temperatury od 2 st. Celsjusza. Wyrywa się całe rośliny z korzeniami albo ścina liście. Preferuje stanowiska słoneczne lub pół cieniste, jednak niezbyt dobrze znosi letnie, południowe słońce. Roślina dobrze funkcjonuje w naszej strefie klimatycznej, znosi temperatury do -3,9 st. C. Roślina wymaga wilgotnej ziemi, toteż wskazane jest podlewanie. Dodaje się je do sałatek, kanapek, twarogów i zimnego mięsa.
Opakowanie zawiera 0,5g nasion
Termin wysiewu: IV-IX
Rozstawa: 5×15 cm
Termin zbioru: V-X
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Rokietta siewna (Eruca vesicaria subsp. sativa) to roślina jednoroczna, często nazywana także rukolą, należąca do rodziny (Brassicaceae). W środowisku naturalnym roślinę można spotkać na kilku kontynentach, ale najbardziej kojarzona jest z basenem Morza Śródziemnego. W Polsce ten gatunek jest rzadko uprawiany (głównie amatorsko).
Ze względu na krótki okres wegetacyjny najlepiej nadaje się do uprawy jako przedplon lub poplon. Do ważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie oraz podlewanie (w warunkach suszy liście gorzknieją)
- Potężna dawka witaminy K oznacza wsparcie dla zdrowia układu kostnego. Bogactwo błonnika pokarmowego wraz z niską kalorycznością sprawia, że czujemy po jej spożyciu sytość znacznie wcześniej i jest zdrowe dla układu pokarmowego, perystaltyki. Czyli: rukola jest idealna dla odchudzania.
Działanie antynowotworowe rukoli bierze się z antyoksydantów, które zawiera – jak również glukozynolanom.
Spora zawartość żelaza sprawia, że może być traktowana jako dobre źródło roślinne minerałów zapobiegających anemii dla tych, którzy mniej cenią smak szpinaku. Zawartość potasu sprawi zaś, że skorzysta na tym układ krwionośny.
Duża zawartość wody, smak i aromat sprawia, że rukola jest świetna na letnie dni – sprawiając, że sałatki i dania z nią będą bardziej orzeźwiające. Jej charakterystyczny, ostrawy smak jest zaś związany ze związkami o działaniu bakteriobójczym.
- Jest to warzywo szczególnie popularne w kuchni śródziemnomorskiej jako dodatek do sałatek, surówek, zup, sosów, kanapek, serów i owoców morza. Czasem zmielone, suche liście dodaje się do potraw jako przyprawę.
Obecność rukoli sprawia, że wszystko zaczyna smakować trochę inaczej. Dlatego można ją traktować nie tylko jak niezależny składnik, ale wręcz jak przyprawę, którą można wzmacniać smaki innych ingrediencji. Doskonale sprawdza się w mieszankach sałatowych, bo podkręca smak całości, dodając energii zbyt delikatnych sałatom. Doskonale zgrywa się z orzechami i serami o intensywnych smakach, na przykład z pleśniowymi.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|