Głóg jednoszyjkowy
Crategus monogyna
Głóg jednoszyjkowy to krzew (bądź niskie drzewo) dorastający do ok. 8 m wysokości, przy czym jego gałęzie są silnie zdrewniałe. Liście głogu stanowią największą ozdobę całego krzewu (owalne z długimi „ogonkami”), korona rośliny jest gęsta i krzaczasta, natomiast kwiaty białe oraz zebrane w baldachimy – mają przy tym bardzo wyrazisty zapach! Warto wiedzieć, że roślina kryje w sobie również… ciernie – znajdują się one w kątach liści na pędzie. Kwitnienie głogu przypada na maj, z kolei owoce dojrzewają w okolicy września.
Głóg jednoszyjkowy przypomina nieco głóg dwuszyjkowy, jednak posiada on krótsze od dwuszyjkowego ciernie i dłuższe liście. Głóg jednoszyjkowy wbrew pozorom jest rośliną naprawdę łatwą w uprawie, o ile zapewni jej się ku temu dobre warunki. Doskonałym stanowiskiem dla krzewu jest słoneczne bądź lekko zacienione, z kolei gleba musi być piaszczysto-gliniasta, zasadowa, żyzna i umiarkowanie wilgotna – chociaż to małe drzewo potrafi urosnąć nawet na ubogim podłożu! Mało tego, owoce głogu oraz cała roślina są odporne na zanieczyszczenia – a więc bez problemu można wykorzystywać ją w zapełnieniu zieleni miejskiej. Głóg jest również raczej mrozoodporny, jednak młode okazy wypada mimo wszystko okryć przed niską temperaturą.
Głóg jednoszyjkowy jest atrakcyjnym krzewem ozdobnym do ogrodu i niewiele wymaga – w dodatku jest to roślina długowieczna. Jak już wiesz, możesz posadzić ją nawet w słabszej glebie – oczywiście z wyjątkiem kwaśnej bądź podmokłej! Jeżeli posadzisz go w słońcu bądź w półcieniu, krzew szybko odwdzięczy się – obradzając w urodziwe owoce. Dzięki odporności na suszę, mróz i zanieczyszczenia miejskie możesz posadzić krzew w ogrodzie nawet, gdy mieszkasz w mieście!
Opakowanie zawiera 5 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- W celach leczniczych wykorzystywane są zarówno kwiaty i szczytowe liście głogu, jak i jego owoce. Rozkwitające kwiatostany głogu zbiera się w maju i czerwcu, a we wrześniu i październiku do zbioru nadają się owoce. Kwiaty suszy się w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 30°C, natomiast owoce są suszone w temperaturze 30°C, a następnie dosuszane w 50°C.
- Kwiaty i owoce głogu są bogatym źródłem składników mineralnych i innych związków, dzięki czemu są one powszechnie wykorzystywane w celach leczniczych i profilaktycznych. Głóg zawiera między innymi: mikroelementy, w tym potas, wapń, magnez, fosfor i sód, witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, flawonoidy, które działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, dróg moczowych, macicy i naczyń krwionośnych, procyjanidyny, które łagodnie obniżają ciśnienie tętnicze.
- Spożywanie ekstraktów z owoców lub kwiatów głogu korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Głóg obniża poziom cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów oraz przyczynia się do podwyższenia poziomu cholesterolu HDL. Głóg wspomaga także obniżanie ciśnienia krwi.
- Głóg wykazuje właściwości przeciwzapalne, co jest w głównej mierze zasługą flawonoidów zawartych w ekstrakcie z owoców rośliny.
- Głóg cechuje się wysoką zawartością antyoksydantów, w tym polifenoli. Wodne i etanolowe wyciągi z głogu skutecznie wspierają walkę z wolnymi rodnikami.
- Głóg wykazuje właściwości przeciwbakteryjnie, zwalczając między innymi gronkowce i paciorkowce, oraz przeciwgrzybicze.
- Głóg można też znaleźć w mieszankach o działaniu uspokajającym, przeciwdziałających miażdżycy czy wspierających terapię zaburzeń gospodarki lipidowej. Owoce głogu mogą być także składnikiem wzmacniających mieszanek witaminowych, a wyciąg z kwiatu głogu jest używany do produkcji środków stosowanych przy urazach i obrzękach.
|