Trzmielina pospolita
Euonymus europaeus
Trzmielina pospolita to gatunek krzewu europejskiego, należący do rodziny dławiszowatych. W Polsce możemy ją spotkać na nizinach, w lasach i zaroślach, na glebach żyznych i wilgotnych, a także nad wodami.
Krzew ten osiąga wysokość do około 3 metrów, nie jest więc rośliną, która zajmuje dużą część przestrzeni. Jej liście są eliptyczne, lekko ząbkowane, o zabarwieniu ciemnozielonym. Jesienią zieleń ustępuje brawie intensywnie czerwonej. Kwiaty Trzmieliny pospolitej mają barwę biało-zieloną i są stosunkowo małe. Pojawiają się one w maju i tworzą na końcach sztywnych, długich ogonków, niewielkie baldachogrona, zapylane przez owady z rodziny muchówek. Ozdobne czterokomorowe owoce, barwy różowej lub czerwonej, dojrzewają we wrześniu i październiku. Znajdują się w nich białe nasiona, pokryte pomarańczowymi osnówkami.
Warto zaznaczyć, że nie tylko owoce trzmieliny, a również wszystkie jej części są silnie trujące i pod żadnym pozorem nie wolno ich spożywać. Spożycie rośliny może wywołać dolegliwości ze strony układu pokarmowego, krążeniowego, a nawet doprowadzić do śmierci. Krzew posiada dość wysokie wymagania glebowe, ponieważ oczekuje podłoża próchniczego, zasobnego w składniki pokarmowe i stale lekko wilgotnego, najlepiej o zasadowym odczynie pH. Najlepszym stanowiskiem dla Trzmieliny będzie to nasłonecznione. Najłatwiej przeprowadzić rozmnażanie trzmieliny z nasion. Pozyskujemy je jesienią, a na wiosnę wysadzamy na stałe miejsce.
Opakowanie zawiera 5 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Torebki trzmieliny po uwolnieniu ich nasion są cenne w fitoterapii.
- Owoce trzmieliny zawierają alkohole cukrowe, garbniki, flawonoidy, alkaloidy, kardenolidy, kwasy organiczne, witaminy (P, C, A, B1) oraz saponiny triterpenowe.
- Przyrządzony w odpowiedni sposób syrop z owoców trzmieliny wspomaga wydzielanie żółci, moczu i potu oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Syrop wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Posiada również właściwości antyseptyczne. Reguluje treść pokarmową i zapobiega zaparciom. Syrop działa też przeciwwzdęciowo i wiatropędnie. Poprawia ogólne samopoczucie. Pobudza krążenie krwi, usprawnia krążenie wieńcowe. Co istotne, wzmacnia również siłę skurczu mięśnia sercowego. Syrop jest też znakomitym dodatkiem do herbaty z miodem przy przeziębieniu, grypie czy kaszlu. Wspomaga proces odchudzania, zapobiegając zaparciom i obrzękom oraz kumulacji chlorku sodu i toksyn w ustroju po rozpadzie tkanki tłuszczowej.
- W dawnych czasach młode dziewczyny zbierały owoce trzmieliny i wykorzystywały je do tworzenia pięknych naszyjników - korali.
|