Oliwnik wąskolistny
Eleagnus angustifolia
Oliwnik wąskolistny pochodzi z terenów leżących na obszarze Azji Środkowej, ale obecnie zamieszkuje niemal całą Europę, gdyż nie ma szczególnie dużych wymagań uprawowych i łatwo dostosowuje się do warunków środowiskowych.
Oliwnik wąskolistny rośnie na ogół w formie niewysokiego drzewka o bardzo rozłożystej koronie i niskim, nieregularnym pniu, jednak czasem może też przybierać postać wysokiego i szerokiego krzewu. Zwykle dorasta do ok. 6-8 m. wysokości, ale na dobrym stanowisku może osiągać nawet 10 m. Jego pokrój oraz kształt liści przypomina wyglądem malowniczą wierzbę, dlatego w ogrodzie oliwnik może być niezwykle atrakcyjnym elementem aranżacji. Roślina posiada dość sztywne, mocno rozgałęzione pędy szkieletowe, pokryte gładką, szarobrązową korą i nielicznymi, ostrymi cierniami oraz dużą ilość krótkich, delikatnych, niezdrewniałych przyrostów, porośniętych miękkimi, szaro-srebrzystymi włoskami. Wiosną na pędach rozwijają się długie, wąskie, lancetowate liście, które początkowo w całości pokryte są szaro-srebrzystym kutnerem, później natomiast ich wierzchnia strona staje się gładka i szarozielona, a spód nadal pozostaje omszony. Niedługo po rozwoju liści, na roślinie zaczynają pojawiać się także czterokrotne, niewielkie, silnie pachnące i miododajne kwiaty (V-VI), zebrane po kilka w kątach liści. Z wierzchu płatki okwiatu mają podobną barwę co młode liście, wewnątrz natomiast są intensywnie żółte. Kolor kwiatów jest jednak dobrze widoczny, gdyż górna część płatków jest mocno wywinięta na zewnątrz. Po przekwitnieniu kwiaty przekształcają się w interesujące owoce (pestkowce), które przypominają wyglądem małe, wąskie oliwki, których barwa początkowo jest zielonkawa, później żółta, a na końcu pomarańczowo-brązowa, choć wydaje się być szara, ze względu na pokrywający owoce gęsty, szarosrebrny kutner.
Oliwnik wąskolistny to roślina wyjątkowo łatwa w uprawie. Nie ma żadnych szczególnych wymagań glebowych i urośnie zarówno na podłożu żyznym jak i na jałowym, żwirowym, piaszczystym i kamienistym. Mimo takiej tolerancji, roślina preferuje gleby lekkie, suche i wapienne, a nie lubi gliniastych i podmokłych. Dobrze znosi suszę w podłożu i powietrzu, niewielkie zasolenie gleby i niskie temperatury oraz doskonale radzi sobie z zanieczyszczonym, miejskim powietrzem. Nie wymaga również cięcia, choć znosi je bardzo dobrze. Wiosną wystarczy jedynie usunąć chore, uszkodzone gałązki, a typowe przycinanie zarezerwować raczej dla roślin prowadzonych w formie żywopłotu (cięcie w ich przypadku przeprowadzamy w drugiej połowie lata). Jedynym wymogiem w uprawie oliwnika jest słoneczne stanowisko, gdyż oliwnik to roślina wybitnie światłolubna i w miejscach zacienionych rozwija się słabo, a jej liście nie mają tak intensywnego, szaro srebrzystego wybarwienia.
Opakowanie zawiera 5 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Ze względu na swoje małe wymagania i dużą odporność, roślina polecana jest do rekultywacji terenów przemysłowych, obsadzania nieużytków i tworzenia zielni miejskiej. Bardzo często uprawiana jest też w parkach. Nie nadaje się natomiast do sadzenia w pobliżu torów kolejowych, przejazdów czy ulic. Wprawdzie bardzo dobrze znosi zanieczyszczenie powietrza i spaliny, ale mocno się rozrasta, przez co może ograniczać pole widzenia kierowców i maszynistów prowadzących pociągi.
- Roślina idealnie nadaje się natomiast na formowane żywopłoty, gdyż doskonale znosi cięcie. Może być też sadzona w postaci ochronnego, luźnego szpaleru obronnego, ponieważ jej pokryte cierniami pędy ochronią ogród przed niechcianymi gośćmi.
- Drzewko dobrze sprawdza się też w ogrodach w stylu śródziemnomorskim, gdyż może imitować delikatną i wrażliwą na mróz oliwkę europejską, będącą ważnym elementem flory krajów południowej Europy. Roślina doskonale wygląda też w grupie z innymi krzewami i drzewami, z którymi kontrastuje niezwykłą, srebrzystoszarą barwą liści.
- Owoce oliwnika wąskolistnego są jadalne – można je jeść surowe i ugotowane. Zawierają węglowodany, pektynę, fruktozę, sacharozę, a także karoten i witaminę B. Wyciąg z oliwnika działa antybakteryjnie i przeciwbólowo. Polecany jest osobom z chorym żołądkiem.
|