Jabłoń antonówka
Malus antonowka
Jabłoń antonówka to jedna z najstarszych odmian jabłoni, która przywędrowała do nas z dalekiej Rosji. To właśnie dlatego sadzonki świetnie radzą sobie w wyjątkowo trudnych warunkach klimatycznych.
Drzewa są odporne na mróz, a także w okresie letnim – na bardzo wysokie temperatury. Jest to dość niewysokie drzewo o zaburzonym kształcie. Ponieważ pień bardzo często przy powolnym wzroście ulega deformacji. Antonówka wydaje dość spore owoce o jasnozielonym zabarwieniu, aż po żółty odcień, gdy osiągną one największą dojrzałość.
Sadzenie powinno odbywać się na lekko kwaśnym podłożu. Gleba powinna być piaszczysta niezbyt wilgotna, a najlepiej sucha. Chociaż drzewo poradzi sobie również na nieurodzajnej glebie. Jednak wtedy jabłka nie będą tak okazałe, jak przy bardziej sprzyjających warunkach. Najlepszym stanowiskiem dla jabłoni, będzie nasłonecznione miejsce lub z lekkim zacienieniem. Sadzenie młodych drzewek będzie wymagać od nas cierpliwości, ponieważ owocowanie może rozpocząć się po kilku latach. Ponadto drzewa początkowo wyróżniają się bardzo powolnym wzrostem. Dodatkowo uprawa nie zawsze wydaje owoce. Pielęgnacja Antonówki nie wymaga od nas zbyt dużego nakładu pracy. Przede wszystkim Antonówka na zimę w żaden sposób nie musi być zabezpieczana. Ponieważ jest to odmiana odporna nawet na temperatury do – 30 stopni Celsjusza. Dodatkowo uprawa jest odporna na parcha jabłoni, dzięki czemu nie wymaga ona praktycznie żadnych oprysków. Oczywiście może zdarzyć się, że podczas wilgotnego sezonu letniego, niektóre jabłka zaczną gnić. Jednak nie przyczynia się to do większych strat w zbiorach.
Opakowanie zawiera 5 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Antonówka na zimę lub jesień może być przycinana. Pielęgnacja pod tym względem nie różni się za bardzo od cięcia gałązek przy innych odmianach jabłoni. Natomiast wiosną młode pędy przycinamy przy czwartym pąku. Natomiast w niższych partiach, pędy przycinamy do długości 50 cm. Antonówka na zimę nie wymaga nawożenia. Czynimy to dopiero wczesną wiosną, by następnie po ponad miesiącu powtórzyć czynność. Pielęgnacja pod tym względem wymaga zastosowania saletry amonowej lub nawozów z dużą ilością azotu. Uprawa jednak powinna być nawożona na okres około 3 tygodni przed kwitnieniem.
- Jabłka Antonówki Zwykłej można zrywać już w drugiej połowie lipca (VII) albo zbierać opadłe owoce. Nadają się np. do ciast, zakwaszania bigosu i na kompoty.
- Antonówki Zwykłe do jedzenia na surowo nadają się na przełomie września i października (IX-X). Nie każdemu jednak smakują na surowo, bo są kwaskowate. Stają się bardziej kruche i smaczne po odleżeniu w chłodzie.
|