Siewka mandżurska
Prunus persica mandzurika
Siewka mandżurska to nieduże drzewo owocowe zaliczane do rodziny różowatych. Obecnie można je spotkać jedynie w uprawie, gdyż w naturze praktycznie nie występuje.
Brzoskwinia może dorastać do ok. 6-8 m. wysokości, ale w sadach najczęściej jest prowadzona na ok 3-4 m. Roślina tworzy pień pokryty brunatną, pionowo spękaną korą oraz wzniesione, rozgałęzione pędy. Młode, wiosenne przyrosty od strony nasłonecznionej mogą mieć czerwony odcień. Liście są lancetowate, szarozielone, ząbkowane na brzegach i ostro zakończone, osadzone na krótkich ogonkach. Drzewo zakwita wiosną (przełom marca i kwietnia do maja), zwykle przed rozwojem liści, wydając różowe, typowe dla rodziny różowatych, niewielkie kwiaty. Owocem jest brzoskwinia – jadalny pestkowiec o delikatnej, miękko owłosionej skórce, średnicy około 6 cm. W zależności od odmiany, owoce mogą dojrzewać w różnym czasie i posiadać różną wielkość, kształt i barwę.
Brzoskwinia zwyczajna wydaje smaczne i wartościowe owoce, ale roślina jest dość wymagająca i tylko w odpowiednich warunkach może obficie owocować. Brzoskwinie są ciepłolubne, światłożądne i żarłoczne, dlatego oczekują słonecznego, osłoniętego od wiatru, ciepłego stanowiska i bardzo żyznej, próchniczej, przepuszczalnej, lekko wilgotnej gleby, najlepiej o obojętnym odczynie pH. Jest to roślina wrażliwa na mrozy (spadki do -15 C mogą poważnie uszkodzić roślinę). Jej pąki kwiatowe i kwiaty są często uszkadzane przez wiosenne przymrozki. Z tych powodów brzoskwinie uprawia się głównie w południowo-zachodniej i środkowo-zachodniej Polsce, gdzie klimat jest najbardziej łagodny. Do obfitego owocowania, brzoskwinia potrzebuje corocznego, silnego cięcia, gdyż najwięcej owoców wydaje na pędach jednorocznych. Niecięta z czasem zaczyna owocować słabo, a jej owoce drobnieją. Systematyczne cięcie powinno rozpocząć się w 4-5 roku uprawy, gdyż młode drzewka nie potrzebują tak radykalnych zabiegów. Przy formowaniu brzoskwini nadajemy jej najczęściej formę tzw. korony kotłowej.
Opakowanie zawiera 5 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Brzoskwinie pomagają zwalczyć nowotwór piersi. Amerykańscy naukowcy przeprowadzili eksperymenty na zwierzętach i udowodnili, że spożywanie brzoskwiń hamuje rozwój nowotworu piersi i zapobiega przerzutom. Dzieje się to za sprawą fenoli, które neutralizują wolne rodniki.
- Brzoskwinie składają się z 90% z wody. Dzięki temu działają moczopędnie i oczyszczają organizm z toksyn. Ma to pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu moczowego oraz nerek. Jadane regularnie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. To ważne dla chorych na reumatyzm i nerki. Nie zawierają tłuszczu i sodu, więc warto je polecić osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu.
- Brzoskwinie zawierają duże ilości błonnika. Błonnik przyspiesza perystaltykę jelit oraz pomaga w walce z zaparciami. Brzoskwinie działają także moczopędnie, dzięki czemu pomagają oczyszczać organizm z toksyn.
- Świeże brzoskwinie mają niski indeks glikemiczny (35), dlatego też mogą być spożywane przez cukrzyków. Są również lekkostrawne, gdyż składają się głównie z wody i zawierają błonnik. Jedna brzoskwinia to tylko 40-50 kcal. Z tego względu mogą po nie sięgać również osoby odchudzające się. Suszone brzoskwinie mają jednak zupełnie inne właściwości. Zawierają znacznie więcej cukru i są wysokokaloryczne, dlatego też spożywanie suszonych owoców nie jest polecane osobom odchudzającym się oraz chorującym na cukrzycę.
- Owoce te polecane są kobietom w ciąży. Dzięki zawartości potasu, pomagają w zwalczaniu zmęczenia, skurczy oraz zawrotów głowy. Brzoskwinie wpływają pozytywnie nie tylko na zdrowie matki, lecz także na prawidłowy rozwój dziecka.
- Działają korzystnie na kształtowanie się kości, zębów, mięśni, chrząstek i żył noworodków. Kwas foliowy zapobiega powstawaniu wad cewy moczowej. Brzoskwinie dzięki zawartości boru i niacyny, która ułatwia produkcję estrogenu, łagodzą także objawy menopauzy.
|