Sumak octowiec
Rhus typhina
Sumak octowiec znany też jako sumak odurzający, należy do rodziny nanerczowatych (Anacardiaceae). Pochodzi z Ameryki Północnej, z terenów klimatu umiarkowanego skąd szybko rozpowszechnił się jako popularna roślina ogrodowa. Sumak octowy jest małym drzewkiem cenionym za egzotyczny wygląd. Jest roślina dwupienną (rzadko poligamiczna – czyli częściowo jednopienna), krótkowieczną (żyje do 30 lat), może być jedno lub wielopienny.
Ma bardzo szybki i mocny wzrost. Jego pędy są charakterystycznie, gęsto, brązowo owłosione. Złożone liście osiągają do 50 cm długości. Są zielone, pierzaste i złożone z 20-30 mocno powcinanych listków. Od spodu mocno owłosione. Są znane z pięknego przebarwiania się jesienią na kolor jaskrawoczerwony. Kwiaty sumaka octowca są zielonkawe i nektarodajne. Ozdobne są także owoce, które występujące u okazów żeńskich.
Drzewo to najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym. Ma bardzo małe wymagania w stosunku do podłoża – preferuje gleby słabe, piaszczyste oraz toleruje nawet mocne zasolenie. Sumak octowiec jest odporny na mrozy i zanieczyszczenie powietrza. Jego wadą jest ogromna ekspansywność, która przejawia się w dużej liczbie pędów odrostowych. Próba usunięcia odrostów sumaka w sposób mechaniczny, tylko pobudza ich wzrost. Sumak jest obecnie bardzo wszędobylską rośliną – jest często sadzony w ogrodach przydomowych, parkach, na osiedlach i pomimo uciążliwego krzewienia się przez odrosty korzeniowe rośliny jest bardzo lubiany przez wielu ogrodników.
Opakowanie zawiera 5 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Sumak to roślina barwierska, a jej nazwa pochodzi z arabskiego summaq, co oznacza właśnie czerwony barwnik pozyskany z gatunku Rhus coriaria. Ze wszystkich części rośliny można pozyskać inne kolory – z korzeni żółty, z opadniętych liści brązowy, z pędów (łyka) pomarańczowy, po gotowaniu owoców czarny – używany jako tusz.
- Roślina jest znana w medycynie ludowej ze swoich właściwości antyseptycznych, ściągających jak też wspomagających laktację. Często możemy ją znaleźć w przypisach dotyczących homeopatii.
- Owoce sumaka są jadalne ale bardzo kwaśne i zawierają dużo tanin (cierpkich w smaku substancji, które uwalniają się w trakcie gotowania). W niektórych regionach robiono z nich ocet (stąd nazwa gatunkowa).
|