Jarząb pospolity
Sorbus aucuparia
Jarząb pospolity to niewysokie drzewko. Osiąga około 15 metrów wysokości, najczęściej jednak znacznie mniej. Drugi człon jego biologicznej nazwy jest nadany nie bez powodu – Sorbus acucuparia to naprawdę bardzo pospolite drzewo. Można oglądać je w ogródkach i w parkach, lecz także w formie dzikiej. W lasach rośnie na terenie całego kraju, nawet na znacznych wysokościach. Roślina uprawiana jest w Polsce dla wysokich walorów estetycznych. Jarząb zwyczajny wytwarza nieparzysto-pierzastosieczne liście, które jesienią przebarwiają się na najpiękniejsze kolory. Złote, czerwone, intensywnie pomarańczowe… w tym okresie pospolity jarząb staje się bardzo oryginalną ozdobą ogrodu. Liście jarzębiny początkowo są ciemnozielone i ozdobnie piłkowane, poznaczone siecią nerwów. Kwiaty są małe i niepozorne. Drobniutkie i białe, układają się w gęste podbaldachy. Najbardziej charakterystyczne są jednak owoce jarzębiny. To niewielkie koraliki, o prawie idealnie kulistym kształcie. Są groniaste, bardzo drobne – mają około 5 mm średnicy. Ich kolor jest zależny od odmiany, jednak najczęściej są karminowo-czerwone, bardzo intensywne. Owoce jarzębiny są jadalne, chociaż mają wyrazisty, cierpki smak.
Jarząb pospolity to nie jest kapryśne drzewo. Skromna jarzębina często rozsiewa się sama, nawet na nieuprawianych glebach, w parkach. Jest jednak bardzo wrażliwa na zanieczyszczenie powietrza, więc w dużych miastach i w pobliżu często uczęszczanych dróg nie zawsze się udaje. Można posadzić ją w zasadzie wszędzie. Dobrze rośnie na każdym rodzaju gleb, do uprawy nie nadają się jednak gleby zbyt mokre, w której długo utrzymuje się woda. Tworzy bardzo głęboki system korzeniowy, więc świetnie dociera do głębiej położonych zasobów wody i próchnicy. Chociaż jest w pełni mrozoodporna, lubi ciepło. Najlepszym stanowiskiem dla jarzębinowego drzewka jest słoneczne miejsce. W cienistym wytwarza przejrzystą koronę i prawie nie owocuje. Bardzo dobrze znosi towarzystwo innych roślin, nawet sporych rozmiarów, jak krzewy ozdobne lub większe krzewiaste byliny.
Opakowanie zawiera 5 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Owoce jarzębiny są jadalne, chociaż ich gorzki smak nie zachęca za bardzo do próbowania. Jednak po przemrożeniu i w przetworach są po prostu przepyszne, na dodatek bardzo zdrowe. Jarzębina ma ogromne ilości witaminy C. Dodatkowo obfituje także w witaminę E, K i PP. Ma działanie moczopędne, wpływa na pracę serca i wspiera naczynia krwionośne.
- Z owoców jarzębiny robi się przede wszystkim nalewkę – znany jarzębiak, którego cena na rynku jest ogromna. Jest to trunek o wysokich walorach smakowych i wybitnych właściwościach leczniczych. Do jej produkcji wykorzystuje się także liście jarzębiny, które dodają jej niezwykłego smaku. Po przemrożeniu te czerwone kuleczki wykorzystuje się do robienia musów, konfitur i dżemów. Można je także suszyć – są bardzo smaczne, świetnie nadają się do muesli, twarogów i różnych kwaskowatych deserów.
- Owoce dojrzewają od sierpnia, jednak do zbioru nadają się znacznie później, kiedy wszystkie mają intensywny kolor i są jednolicie wybarwione. Warto jednak pozostawić je na drzewie aż do pierwszego przymrozka. Wtedy stracą swoją charakterystyczną gorycz i uwolnią swój wyjątkowy, wytrawny smak. Jeśli jednak zamierzasz tak zrobić, musisz przygotować się na zaciekłą walkę z ptakami. One uwielbiają owoce jarzębiny i może okazać się, że przeprowadzą „zbiory” przed tobą.
|