Jarząb szwedzki
Sorbus intermedia
Jarząb szwedzki to mieszaniec jarzębu pospolitego, jarzębu mącznego i jarzębu brekinii. Jest wysokim krzewem lub średniej wielkości drzewa o wzniesionym, lekko krzaczastym pokroju i gęstej koronie. Dorasta maksymalnie do 18 m wysokości. Tworzy głęboki i silny system korzeniowy. Liście są pojedyncze, kształtu odwrotnie jajkowatego lub eliptycznego, pierzastowrębne i piłkowane. Wierzchnia strona liścia jest ciemnozielona, a dolna szara, filcowata, owłosiona.
Jarząb szwedzki kwitnie od maja do czerwca. Kwiaty są niewielkie, kremowobiałe, obupłciowe, zebrane na końcach pędów w gęste podbaldachy. Kwiaty posiadają mało przyjemny zapach. Latem pojawiają się na drzewie nieduże, kuliste, pomarańczowe kub czerwone owoce, zebrane w baldachowate owocostany.
Jarząb szwedzki najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych. Nie jest wymagający co do gleby, jednak w podłożu o słabej jakości rośnie wolno. Śmiało mogą go uprawiać mało doświadczeni ogrodnicy. Najlepiej, gdy podłoże jest lekko zasadowe, żyzne i dość przewiewne. Drzewo jest odporne na spadki temperatury oraz zanieczyszczenia powietrza. Jarząb szwedzki nie wymaga długoletniego nawożenia. Tylko przez kilka pierwszych lat po posadzeniu warto wzmacniać roślinę nawozem mineralnym wieloskładnikowym lub kompostem - najlepiej latem. Co roku należy wykonywać cięcie sanitarne, odpowiedni termin tego zabiegu to zima. Roślina rozmnaża się z nasion oraz przez sadzonkowanie i szczepienie. Jarząb szwedzki idealnie sprawdza się jako gatunek miejski w parkach oraz w niedalekim sąsiedztwie ulic. Z racji tego, że drzewo jest średniej wielkości, będzie dobrym tłem dla innych roślin, a także źródłem cienia dla użytkowników ogrodu. Owoce jarzębu szwedzkiego są jadalne, bogate w witaminę C. Korona drzewa nie rozrasta się szybko, dlatego sprawdzi się nawet w małych ogrodach.
Opakowanie zawiera 5 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Wysoka tolerancja na trudne warunki środowiskowe sprawiła, że jarząb szwedzki zastosowanie znajduje przede wszystkim w mieście, jako drzewo sadzone w parkach czy wzdłuż dróg. Często szczepiony jest na pniu jarzębiny czy głogu i wykorzystywany do obsadzania alei.
- Owoce jarzębu szwedzkiego, choć zbliżone kształtem i kolorem do owoców jarzębiny, są nieco większe. Pojawiają się na drzewie w okolicy września oraz października. Ze względu na to, że w przeciwieństwie do jarzębiny, nie posiadają charakterystycznej goryczki w smaku, są chętniej wykorzystywane do przygotowywania różnego rodzaju przetworów (podobnie jak owoce jarzębiny, zawierają bardzo duże ilości witaminy C).
- Jarzębina suszona to doskonały dodatek do herbat czy sosów. Przyda się ona, by poprawić funkcjonowanie nerek i jelit. Jako dodatek do herbaty warto stosować ją szczególnie w okresie jesiennym, kiedy wzrasta tendencja do przeziębień, a ludzki organizm cierpi na deficyt witaminy C.
|