| YouTube | |
OczarGarden YouTube
| | CIEKAWOSTKI |
Ciekawostki ogrodnicze
Ładowanie ciekawostek...
|
|
|
Cena: 12.90 zł/szt
DO KOSZYKA
|
|
|
Nasiona Boćwina szwajcarska Afr1 - Beta vulgaris var. vulgaris |
|
 |
 |
|
Boćwina szwajcarska
Nasiona Boćwina szwajcarska
Beta vulgaris var. vulgaris
Boćwina jest lepiej znana wielu osobom jako burak liściowy i różni się od zwykłego buraka stołowego tym, że nie jest korzeniem, ale samymi liśćmi i łodygami. Mimo to boćwina jest warzywem, ma grubą, chrupiącą łodygę i gładkie liście. Łodyga występuje w różnych kolorach, od dobrze znanego zielonego po jaskrawoczerwony i bordowy. Rodzaj warzywa można rozpoznać po łodydze. Liście i łodygi boćwiny dostarczają wielu składników odżywczych i są bogate w witaminy. Mogą one nie tylko pokryć dzienną dawkę, ale nawet ją przekroczyć - należą do nich witaminy A i K. Boćwina jest równie bogata w witaminę C jak cytryna czy pomarańcza. To kolorowe warzywo jest dobrym źródłem pożytecznych mikro- i makroelementów, takich jak magnez, wapń, fosfor, sód i wiele innych. Można uprawiać zarówno w gruncie jak i na podwyższonych grządkach.
Opakowanie zawiera 20 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Można ją siać z nasion – wrzuca się po kilka nasion, a gdy wykiełkują, zostawia się tylko najmocniejszą siewkę. Wysiew, zależnie od planowanego terminu zbioru, trwa od połowy kwietnia do połowy czerwca. Sadzi się także sadzonki w odstępach 25–30 cm. Należy odcinać łodygi kwiatowe, aby roślina całą energię wkładała w rozwój liści, a nie w kwitnienie i produkcję nasion.
- Właściwości lecznicze boćwiny można wykorzystać do poprawy stanu skóry i włosów.
- Liście i łodygi boćwiny można wykorzystać do przygotowania smoothie z sokiem marchwiowym. Ten zdrowy napój doda Ci energii na regenerujący poranek i dostarczy wielu składników odżywczych.
- Boćwina szwajcarska jest bogatym źródłem bardzo skutecznych składników w walce z wolnymi rodnikami, stanami zapalnymi i rozwojem chorób cywilizacyjnych.
Boćwina w majonezie
Składniki:
botwinka 1 pęczek
½ szklanki majonezu
½ pęczka koperku
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku
ocet do smaku
1 jajko na twardo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Boćwinę dokładnie opłukać (dolną część z buraczkami odciąć), włożyć do osolonej wody zakwaszonej octem i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, ostudzić i pokroić. Dodać posiekany koperek, przyprawić i wymieszać z majonezem, wyłożyć na półmisek i obłożyć ugotowanym jajkiem.

|
|
NA FOTOGRAFII
Boćwina szwajcarska
Beta vulgaris var. vulgaris
|
|





DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|
|
|
Postaw nam wirtualną kawę ;-)
Z góry dziękujemy!

|
« wstecz
|
|
ODLICZANIE
|
Do końca roku zostało:
--
a do wiosny już tylko
|
|
PORADY
|
Porada ogrodnicza
Porada ogrodnicza
Ładowanie porady...
|
|
KONTAKT
|
| [email protected] |  | do 15-ej: 604-197-556, po 15-ej: 692-474-891,
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556 | |
|
STATYSTYKI
|
Statystyki online
Na stronie jest teraz:
0
osób
Dzisiaj stronę odwiedziło
60
osób
Łącznie od początku:
7834
odwiedziny
|
|
POGODA NA DZIŚ
|
Pogoda
Pogoda
☀️
– °C
Ładowanie...
|
|