Boćwina szwajcarska
Nasiona Boćwina szwajcarska
Beta vulgaris var. vulgaris
Boćwina jest lepiej znana wielu osobom jako burak liściowy i różni się od zwykłego buraka stołowego tym, że nie jest korzeniem, ale samymi liśćmi i łodygami. Mimo to boćwina jest warzywem, ma grubą, chrupiącą łodygę i gładkie liście. Łodyga występuje w różnych kolorach, od dobrze znanego zielonego po jaskrawoczerwony i bordowy. Rodzaj warzywa można rozpoznać po łodydze. Liście i łodygi boćwiny dostarczają wielu składników odżywczych i są bogate w witaminy. Mogą one nie tylko pokryć dzienną dawkę, ale nawet ją przekroczyć - należą do nich witaminy A i K. Boćwina jest równie bogata w witaminę C jak cytryna czy pomarańcza. To kolorowe warzywo jest dobrym źródłem pożytecznych mikro- i makroelementów, takich jak magnez, wapń, fosfor, sód i wiele innych. Można uprawiać zarówno w gruncie jak i na podwyższonych grządkach.
Opakowanie zawiera 20 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Można ją siać z nasion – wrzuca się po kilka nasion, a gdy wykiełkują, zostawia się tylko najmocniejszą siewkę. Wysiew, zależnie od planowanego terminu zbioru, trwa od połowy kwietnia do połowy czerwca. Sadzi się także sadzonki w odstępach 25–30 cm. Należy odcinać łodygi kwiatowe, aby roślina całą energię wkładała w rozwój liści, a nie w kwitnienie i produkcję nasion.
- Właściwości lecznicze boćwiny można wykorzystać do poprawy stanu skóry i włosów.
- Liście i łodygi boćwiny można wykorzystać do przygotowania smoothie z sokiem marchwiowym. Ten zdrowy napój doda Ci energii na regenerujący poranek i dostarczy wielu składników odżywczych.
- Boćwina szwajcarska jest bogatym źródłem bardzo skutecznych składników w walce z wolnymi rodnikami, stanami zapalnymi i rozwojem chorób cywilizacyjnych.
Boćwina w majonezie
Składniki:
botwinka 1 pęczek
½ szklanki majonezu
½ pęczka koperku
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku
ocet do smaku
1 jajko na twardo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Boćwinę dokładnie opłukać (dolną część z buraczkami odciąć), włożyć do osolonej wody zakwaszonej octem i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, ostudzić i pokroić. Dodać posiekany koperek, przyprawić i wymieszać z majonezem, wyłożyć na półmisek i obłożyć ugotowanym jajkiem.

|