|
Cena: 12.90 zł/szt
DO KOSZYKA
|
|
|
Nasiona Sezam łogowa Afr2 - Sesamum |
|
 |
 |
|
Sezam łogowa
Nasiona Sezam łogowa
Sesamum
Sezam jest to
roślina roczna, sięgająca od ok. 60 cm do nawet 2,5 m. Jest uprawiana w wielu
odmianach, głównie w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Nasiona mogą mieć
różną barwę, natomiast najbardziej popularny jest sezam biały i czarny.
Właściwości lecznicze sezamu znano i doceniano już w starożytności. Aktualnie
sezam jest popularny na całym świecie. Owocem sezamu są torebki, w których znajdziemy nawet do stu nasion. Co ciekawe sezam jest rośliną samozapylającą się, przy czym sam proces trwa zaledwie do kilku dni.
Sezam uprawiany jest w szczególności na terenie Indii, Chin oraz
krajach Ameryki Środkowej takich jak Meksyk czy Gwatemala, jednak można się z
nim spotkać również na terenie Europy, na przykład w Grecji czy Francji. Każda z
roślin sezamowych produkuje dość dużo nasion, ale ich masa jest niewielka.
Opakowanie zawiera 50 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Kwitnienie każdego z kwiatów sezamu trwa tylko jeden dzień, po którym owoc jest natychmiast formowany.
- Bulwiaste kwiaty rośliny
sezamowej są bardzo atrakcyjne dla pszczół miodnych i podobno produkują jedne z
najlepszych gatunków miodu.
- Japończycy, znani stulatkowie,
spożywają nasiona sezamu bardziej niż wszyscy inni mieszkańcy Ziemi. Ich
żywotność w dużej mierze zależy od tej rośliny, która oczyszcza i wzmacnia
naczynia krwionośne.
Gotowany por z sezamemSKŁADNIKI (3 porcje):
ok. 70 g sezamu (biały sezam lub wymieszany z czarnym, np. w proporcji 50 g białego i 20 g czarnego),
2 łyżki octu z sherry,
3 łyżki oleju sezamowego,
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Odcinamy od porów brzydszą górną część, dokładnie myjemy pory i kroimy na równe kawałki po mniej więcej 5 cm. Gotujemy warzywa na parze, aż będą miękkie (ok. 12 minut lub nieco dłużej), a następnie przekładamy je do miski z zimną wodą. W tym czasie na suchej patelni podprażamy sezam, uważając, by nie przypiekł się zbyt mocno. Przekładamy sezam do robota kuchennego i miksujemy na gruboziarnistą pastę wraz z łyżką wody. Pastę sezamową przekładamy do miski, dodajemy ocet, olej i sól. Mieszamy wszystko. Odsączone pory przekładamy do miski z pastą i mieszamy tak, by dobrze się nią pokryły. Podajemy od razu.

|
NA FOTOGRAFII
Sezam łogowa
Sesamum
|






DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|
|
Postaw nam wirtualną kawę ;-)
Z góry dziękujemy!

|
« wstecz
|
KONTAKT
|
| [email protected] |  |
do 15-ej: 604-197-556,
po 15-ej: 692-474-891,
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556
|
|
|