Nasiona Cebula czerwono-biała
Nasiona Cebula czerwono-biała
Allium cepa
Cebula występuje w różnych odmianach. Do tych najpopularniejszych zaliczamy cebulę czerwoną, cukrową, białą oraz żółtą.
Jedna z nich wyróżnia się na tle pozostałych pod względem zdrowotnym. Pomimo wyrazistego koloru, ten rodzaj cebuli w smaku jest bardzo podobny do żółtej odmiany. Różnicę można wyczuć w tym, że warstwy czerwonej cebuli są mniej mięsiste i bardziej delikatne.
Czerwone cebule są odrobinkę bardziej kwaskowate i dzięki ich pięknej barwie, świetnie nadają się do sałatek. Co więcej, wspaniale sprawdzą się jako baza konfitur. Smakuje świetnie zarówno na surowo jak i smażona, a do tego nie pozostawia po sobie
nieprzyjemnego zapachu z ust. Cebuli nie powinno uprawiać się w tym samym miejscu częściej niż co 3, ewentualnie co 4 lata. Cebula preferuje słoneczne miejsca i umiarkowanie wilgotne podłoże. Nie toleruje suszy, gdyż posiada płytki system korzeniowy. Co jednak ważne, ziemia nie może być mokra, ponieważ wówczas cebula zacznie gnić.
Opakowanie zawiera 50 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Cebulę czerwoną możemy uprawiać z nasion, z rozsady, a także z dymki.
- Nasiona wysiewamy w rzędy oddalone od siebie do 30 cm.
- Czerwoną cebulę można smażyć, jeżeli zależy nam na delikatnym smaku potrawy. W przypadku, kiedy sięgamy po cebulę czerwoną ze względu na jej właściwości zdrowotne, najlepiej spożywać ją na surowo. Flawonoidy
są wrażliwe na wysokie temperatury. Dodatkowo cebula podczas smażenia
traci swoją intensywną barwę.
- Cebula kojarzy nam się z dodatkiem do kanapek, jajecznicy, sałatek i surówek, mięs, ale ona także wychodzi na plus dla naszego zdrowia. Nie bez powodu przecież syrop z cebuli (fakt, niedobry i do tego brzydko pachnący, ale skuteczny) jest zalecany na przeziębienie. To m.in. dzięki temu, że działa bakteriobójczo i zawiera witaminę C, która z kolei podwyższa naszą odporność. Co więcej, cebula dba o to, aby nasze ciśnienie krwi było prawidłowe. Wspomaga trawienie, jest zalecana na zaparcia. Nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce cebula znajduje zastosowanie. W sprzedaży są choćby kremy przeciwzmarszczkowe z cebulą w składzie. To warzywo działa też dobroczynnie na nasze włosy.
Pieczona czerwona cebula z mięsnym farszemSKŁADNIKI: 4 szt. czerwona cebula
50 g ryż basmati ugotowany
200 g mięso mielone z indyka
1 ząbek czosnek
1 łyżka suszony majeranek
1/4 szkl. natka pietruszki posiekana
1 łyżeczka sól
1/2 łyżeczki pieprz
40 g ser żółty starty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cały proces rozpocznij od usunięcia zawartości czerwonej cebuli. Powinnaś otrzymać efekt jak na zdjęciu poniżej,
zawartość cebuli posiekaj w drobną kostkę. W dużej misce połącz: mięso z indyka, czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz suszony majeranek. Po chwili dodaj ryż i wcześniej posiekaną cebulę. Dokładnie wymieszaj i nafaszeruj cebule. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Posyp każdą cebulę startym serem i ponownie wstaw do piekarnika. Tym razem na 5 minut, Smacznego!

|