Nasiona Papryka Chili Jalapeno
Nasiona Papryka Chili Jalapeno
Capsicum annuum
Papryka chili Jalapeno jest odrębną, trwałą i jednorodną odmianą papryki rocznej, która przynależy do rodziny psiankowatych. Nazwa tej papryki pochodzi od meksykańskiego miasteczka Xalapa. Jest powszechnie uprawiana w różnych regionach Meksyku oraz Stanów Zjednoczonych. Papryczki są niskokaloryczne, prawie w ogóle nie zawierają tłuszczu, ale posiadają wiele istotnych witamin oraz związków mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Do najważniejszych z nich zaliczamy:
witaminę C,
witaminy z grupy B (dużo B6, ale także B1, B2, B3),
witaminę A,
witaminę K,
kapsaicynę,
kwas foliowy,
oraz liczne minerały (głównie magnez, mangan, potas, sód, żelazo oraz wapń). Ta odmiana ostrej papryki jest zbierana i sprzedawana, gdy jest błyszcząca, ciemnozielona, ale w miarę dojrzewania zmienia kolor na czerwony. Papryczki jalapeno to tylko jeden z wielu rodzajów papryczek chili,
które są często używane jako akcent lub ozdoba. Aby przyspieszyć nieco proces wegetacyjny, podłoże możemy nawozić niewielką ilością specjalnych preparatów odżywczych.
Opakowanie zawiera 30 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
-
Papryka Jalapeno idealnie nadaje się do uprawy doniczkowej,
rośliny można przesadzić pod folię po ostatnich przymrozkach.
- Nasiona namocz w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Warto abyś zastosował specjalną ziemię do wysiewu lub krążki torfowe.
Później rośliny musisz przepikować.
- Przez lata jalapeno było stosowane jako lek na zapalenie stawów, nadwagę, otyłość, wrzody i bóle żołądka. Drogocenny sok z jalapeno był wykorzystywany do leczenia alergii,
udrażniania zatok oraz polepszania przepływu krwi w organizmie. Działanie przeciwbólowe papryka zawdzięcza wysokiemu stężeniu kapsaicyny, zawartej w dużych ilościach przede wszystkim w nasionach.
Marynowane papryczki jalapeno.SKŁADNIKI: marynata :
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10 %
6 łyżek cukru
2 łyżki oleju
3 łyżeczki soli
10 ziaren pieprzu
2 łyżeczki gorczycy
dodatkowo :
papryczki jalapeno dowolna ilość
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Papryczki jalapeno myjemy , kroimy w plastry lubianej grubości . Układamy w słoikach . Składniki na marynatę wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia . Gorącą zalewą , zalewamy słoiki z papryczkami. Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia. Przed
konsumpcją należy odczekać przynajmniej tydzień , aż zalewa porządnie
wniknie w kawałki papryki. Jalapeno nie wymaga pasteryzacji , świetnie się przechowują , nawet bez lodówki i zachowują chrupkość . Polecam , naprawdę pyszne. Smacznego!
|