Nasiona Figa pospolita figowiec
Nasiona Figa pospolita figowiec
Ficus carica
Figa pospolita to ciepłolubny krzew lub niewielkie drzewo dorastające do 10 m wysokości. Duże, klapowane liście rosnące na długich ogonkach tworzą rozłożystą, luźną koronę. W ciepłym klimacie liście pozostają na roślinie przez cały rok, w chłodnym opadają na zimę. Wiosną lub latem w kątach liści wyrastają drobne, niepozorne kwiaty zebrane w kwiatostan zamknięty, z którego rozwija się owoc pozorny nazywany figą. Owoce o długości do 10 cm kształtem przypominają gruszkę. Dojrzałe figi mają barwę zieloną, purpurową lub fioletową, dojrzewają od sierpnia do zimy.
Owoce figowca mają wysoką wartość energetyczną, zawierają duże ilości cukrów, pektyny, prowitaminę A, a także witaminy C, B1, B2, B6, PP oraz sole mineralne m. in. duże ilości wapnia, fosforu, potasu, manganu oraz żelaza. Kora figi bogata jest w glikozydy, saponiny, furanokumaryny. Roślina wytwarza sok lateksowy, w którego skład wchodzi kauczuk, żywice i gumy. W liściach znajdują się m.in.: furanokumaryny, kwasy organiczne, rutyna i witamina C. Świeże dojrzałe figi mają słodki i lekko mdły smak. Nie nadają się do długiego przechowywania, dlatego często są wykorzystywane na przetwory. Przyrządza się z nich dżemy, kompoty a także syropy i wino, wykorzystywane są również w wyrobach cukierniczych. Suszone owoce są bardzo łatwe do przechowywania, nadają się do spożycia nawet po roku przechowywania.
Opakowanie zawiera 20 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Owocujący cztery razy do roku figowiec jest więc w swej wersji dobroczynnej symbolem dobrobytu i płodności, a w wielu kulturach obrazuje nawet Drzewo Życia.
- Owoce figi zbieramy, gdy są
zupełnie dojrzałe, zwisają w dół, są delikatne i mają lekko spękaną skórkę.
- Z figą wiążą się legendy. Jedna głosi, że figa sama sobie wybiera miejsce u sąsiadów. Jeżeli w pobliżu domu wyrośnie drzewo figowe, to w tym domu mieszkają dobrzy, skromni ludzie lubiący nieść pomoc. Figa to także symbol skromności. Dlaczego? Dlatego, że gdy Adam i Ewa zgrzeszyli w raju i uświadomili sobie, że popełnili zły czyn, to zorientowali się, że są nadzy. Przykryli się skromnymi listkami figowymi.
FIGOWA KONFITURA Z WANILIĄ
SKŁADNIKI (3 porcje):
3 kg dojrzałych fig
800 g brązowego cukru
cytryna ( otarta skórka + sok)
laska wanilii lub odrobina pasty z wanilii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Figi obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem, dodajemy skórkę z cytryny, sok z cytryny i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii lub odrobinę pasty z wanilii. Mieszkamy. Konfiturę gotujemy na początku na średnim ogniu, mieszając co chwilę po dnie. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy jeszcze przez około 1,5 godziny – 2 godziny cały czas mieszając, aby konfitura się nie przypaliła. Czas gotowania będzie zależny od konsystencji jaką chcecie uzyskać. Po tym czasie zamykamy do suchych i wyparzonych wcześniej słoiczków. Od razu zakręcamy nakrętki i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem.

|