Truskawka deserowa
Nasiona Truskawka deserowa Strawberry
Fragaria ananassa Duchesne
Truskawki to niskie rośliny zielne o włóknistym systemie korzeniowym i koronie, z której wyrastają podstawowe liście. Liście są złożone, zwykle z trzema listkami, ząbkowane i zwykle owłosione. Kwiaty, na ogół białe, rzadko czerwonawe, zebrane są w małe grona na smukłych szypułkach wyrastających, podobnie jak pędy pełzające po powierzchni, z kątów liści. W miarę starzenia się rośliny system korzeniowy staje się zdrewniały, a matka korony wysyła rozłogi (np. rozłogi ), które dotykają ziemi i korzeni, powiększając w ten sposób roślinę wegetatywnie. Z botanicznego punktu widzenia truskawka jest uważana za owoc dodatkowy i nie jest prawdziwą jagodą . Miąższ składa się z bardzo powiększonego naczynia kwiatowego i jest osadzony w wielu prawdziwych owocach lub niełupkach, które są popularnie nazywane nasionami.
Opakowanie zawiera 30 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Truskawki pochodzą z umiarkowanych regionów półkuli północnej, a odmiany uprawne są powszechnie uprawiane na całym świecie.
- Owoce są bogate w witaminę C i są powszechnie spożywane świeże jako owoce deserowe, są używane jako nadzienie do ciast lub ciast i mogą być konserwowane na wiele sposobów.
- Smak truskawki jest cechą gatunkową. Jest on uzależniony od zawartości cukru, witamin, składników mineralnych i od poziomu kwasowości. Ale to wszystko jest uzależnione od sposobu uprawy i od aktualnych warunków pogodowych. Im jest więcej słońca, im te dni są cieplejsze, tym truskawki są smaczniejsze.
- Truskawka jest gatunkiem młodym, który powstał prawdopodobnie w 1750 roku ze skrzyżowania poziomki (Fragaria chiloensis) chilijskiej z poziomką wirgilijską (Fragaria wirginiana), a więc z poziomek amerykańskich.
KOKTAJL TRUSKAWKOWYSKŁADNIKI:
350 g jogurtu naturalnego
50 g śmietany 18%
100 g truskawek świeżych (waga po odszypułkowaniu) lub mrożonych
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
odszypułkować truskawki
wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
rozlać do szklanek i podawać
|