Nasiona Bylica piołun
Nasiona Bylica piołun
Artemisia absinthium Wormwood
Bylica piołun jest to wieloletnia roślina osiągająca nawet 1 m wysokości.
U nasady zdrewniała i krzaczasto rozgałęziona.
Łodyga jest prosta o kolorze szarawym, delikatnie owłosiona.
Liście są gęsto rozmieszczone o kolorze szarawo zielonym.
Liście łodygowe ku górze są nieco mniejsze, mniej podzielone i siedzące.
Koszyczki kwiatowe są liczne, na krótkich szypułkach, zebrane w wiechę, zwisające i kuliste.
Kwiaty jednego koszyczka są jednakowo wykształcone, żółte i rurkowate, pięciodzielne.
Roślina posiada jednocześnie kwiaty płci męskiej i żeńskiej. Występuje w miejscach suchych, kamienistych, przy płotach, murach, ale też w górach. Występuje w Europie Środkowej ale tylko w tych rejonach z mniejszą ilością opadów.
Opakowanie zawiera 50 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- W kuchni jest stosowana jako przyprawa jednak ze względu na gorzki smak trzeba ostrożnie jej używać.
- Bylica piołun jest stosowana przy niedokwasocie żołądka, braku apetytu, jako środek działający na przewody żółciowe, na przykład przy schorzeniach po operacji woreczka żółciowego, wzdęciach i kurczach spowodowanych wzdęciami.
- Bylicę piołun można rozpoznać też po liściach – szaro-zielonych pokrytych drobnymi włoskami.
Herbatka poprawiająca trawienie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Po 1/2 łyżeczki liści mięty pieprzowej, kwiatów rumianku, liści piołunu zalać szklanką wrzątku. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. Pić 2 razy dziennie przy niestrawności, problemach z wątrobą, drogami żółciowymi, trzustką będących skutkiem przejedzenia.
|