Nasiona Malina 4 odmiany
Rubus idaeus
Maliny to rośliny należące do rodziny różowatych. Rosną w klimacie umiarkowanym, możemy je spotkać w Europie, Azji, Ameryce Północnej. Istnieje ich ponad 250 gatunków. Maliny rosną na krzewach, w lasach, na polach, w ogrodach. Maliny ze względu na wielość gatunków możemy spotkać w różnych kolorach, najpopularniejsze, różowe, czerwone, czarne, ale i takie. Krzaki malin osiągają wysokość do 2 metrów, posiadają małe kolce. Maliny wydają swoje owoce od czerwca aż do późnej jesieni, do pierwszych przymrozków. Są wyjątkowo soczyste, mają słodki lekko kwaskowy smak. Maliny najlepiej rosną na dobrze nasłonecznionym i łatwo nagrzewającym się stanowisku. Choć niektóre odmiany udają się także w półcieniu lub przejściowym zacienieniu. Miejsce powinno być także zaciszne i osłonięte od wiatru, co szczególnie ważne jest u odmian, które wykazują mniejszą odporność na mróz.
Opakowanie zawiera 20 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
-
Malin nigdy nie sadzić po pomidorach, ziemniakach czy truskawkach.
- Kolejnym z atutów malin jest fakt, że mają one niski indeks glikemiczny
(25), dlatego są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Znajdujące
się w tych owocach antocyjany są w stanie obniżyć poziom glukozy we krwi
po posiłkach bogatych w skrobię.
- Według greckiego lekarza, farmakologa i botanika – Dioskoridesa oraz rzymskiego uczonego Pliniusza Starszego właściwą ojczyzną malin jest Grecja, a dokładniej mówiąc góra Ida na Krecie. Prawdopodobnie właśnie od tej góry wzięła się łacińska nazwa malin Rubus idaeus.
Szybki deser z malinamiSKŁADNIKI: 600 g twarogu sernikowego
4 łyżki miodu
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki listków mięty
250 g malin + trochę do dekoracji.
100 g borówek amerykańskich lub jagód
200 g kruchych ciastek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Twaróg sernikowe wymieszaj z połową miodu, skórką z cytryny i posiekaną drobno miętą. Maliny wymieszaj z pozostałym miodem, rozgnieć widelcem. Ciastka pokrusz w rękach, niezbyt drobno. Układaj poszczególne warstwy deseru w naczyniu. Zacznij od pokruszonych ciasteczek. Następnie serek, potem maliny, znowu serek. Na koniec ciastka, trochę serka i dekoracja z owoców. Smacznego!
|