Nasiona Figa Red Fig figowiec
Nasiona Figa Red Fig figowiec
Ficus carica
Figa Red Fig figowiec (Ficus carica L.) to roślina należąca do rodziny morwowatych. Naturalnie występuje m.in. w: północno-zachodnich Indiach, Iranie, Pakistanie, Afganistanie, Azerbejdżanie, Maroku, krajach śródziemnomorskich i na Wyspach Kanaryjskich. Figi to owocostany figowca pospolitego. W ich wnętrzu kryje się mnóstwo drobnych owoców mających postać niełupek. Figi jadalne pochodzą z roślin wytwarzających tylko kwiaty żeńskie. Powstające z kwiatostanów męskich figi kozie nie nadają się do spożycia. Dojrzałe owoce figi, uważane za egzotyczne w niektórych częściach świata, są słodkie i soczyste. Mogą być one czerwone, żółte lub fioletowe, a także w zielone paski, a każda z tych odmian ma swój niepowtarzalny smak.
Opakowanie zawiera 30 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Figi świeże i suszone mogą być doskonałym źródłem polifenoli, witamin i minerałów. Są bogate w: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo oraz witaminy B1, B2, i C.
- Figi często postrzegane są wyłącznie jako słodka przekąska bądź egzotyczny dodatek do deserów, sałatek czy dań mięsnych. Często używane są do produkcji dżemów, galaretek, ciast i napojów.
- Owoce te sprawdzą się także w profilaktyce i leczeniu osteoporozy oraz niedokrwistości.
Crostini z figami i migdałami
SKŁADNIKI :
3, 4 świeże figi
1-2 plastry serka koziego
20 migdałów niełuskanych
8 kromek bagietki lub bułki pszennej
olej do posmarowania bagietki
świeża mięta
+składniki na marynatę:
2 łyżki oleju
2 łyżki octu z czerwonego wina
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Figom odcinamy twardy ogonek i przekrawamy je na połówki. Wkładamy do miseczki i polewamy przygotowaną marynatą. Tu rada od Izabeli, która degustowała danie – dać więcej pieprzu, niż Ci się wydaje:)
Figi powinny tak poleżeć ze 30 minut w temperaturze pokojowej, przepraszam – kuchennej!
W tym czasie przygotujemy grzanki – smarujemy kromki bagietki z jednej strony olejem i zrumieniamy je na złoto na patelni grillowej. Z obu stron oczywiście. Jeśli macie ochotę to można je także zgrillować w piecyku. Migdały siekamy, niezbyt drobno, a kozi serek kroimy w kawałki mniej więcej wielkości przekrojonej figi.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blachę piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim figi, na nie dajemy serek i migdały, można to jeszcze polać pozostałą marynatą. Pieczemy 7-8 minut w termoobiegu, na ostatnie 2 minuty wkładamy grzanki, aby były ciepłe.
Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piecyka – grzanka, na nią figa i listki mięty.
|