Marakuja Passion Fruit
Nasiona Marakuja Passion Fruit
Passiflora edulis Sims, męczennica jadalna
Męczennica jadalna Passiflora edulis jest gatunkiem rośliny z rodziny męczennicowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej (Brazylia, Argentyna, Paragwaj), została też zawleczona i rozprzestrzeniła się w Nowej Zelandii, Afryce, Makronezji, na Hawajach. Jest powszechnie uprawiana w krajach tropikalnych. Kwiaty bardzo charakterystyczne, białawe lub fioletowe, o średnicy 5–7 cm. Wyrastają pojedynczo w kątach liści i otoczone są od dołu 3-listkową okrywą.
Owocem jest jajowata lub okrągława jadalna jagoda o długości 4–10 cm, z licznymi ciemnymi nasionami, otoczonymi szklistą, pomarańczową osnówką, popularnie nazywana marakują. Okrywa włóknista, ciemnopurpurowa lub żółta. Podłoże do uprawy męczennicy jadalnej powinno być gliniaste i nieprzesychające. Każdy okaz potrzebuje dużo miejsca na swobodny rozwój korzeni. Marakuja lubi słońce, ale od wiosny do końca lata należy ją lekko cieniować. Powinna przebywać w temperaturze powyżej 13°C, dlatego w Polsce uprawia się ją w zimnych lub umiarkowanych szklarniach, na werandach i w domu.
Opakowanie zawiera 20 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Owoc męczennicy jadalnej wykorzystuje się do produkcji jogurtów, lodów, napojów i wypieku ciast. Na własny użytek można sporządzić zdrowy deser na bazie passiflory – wystarczy wymieszać orzeźwiający, galaretowaty miąższ z jogurtem naturalnym.
- Passiflora ma zastosowanie w kosmetyce – wykorzystuje się ją jako składnik szamponów, kremów, żeli. Marakuja chroni i wzmacnia skórę oraz włosy.
- Męczennica jadalna zawiera witaminy: A, C, E, K, przeciwutleniacze, chroniące przed nowotworami i minerały: żelazo, wapń, cynk, magnez, fosfor. W medycynie passiflorę wykorzystuje się jako środek przeciwdrgawkowy, przeciwbólowy, uspokajający, dezynfekujący, ściągający i wygładzający. Owoc usprawnia pracę serca, obniża ciśnienie krwi, niweluje stres i działa rozkurczowo. Napar z suszonej męczennicy jadalnej stosuje się w leczeniu osób uzależnionych od alkoholu i narkotyków.
Krem jogurtowy z owocami marakuiSKŁADNIKI:
150 g zmielonego białego sera
100 g jogurtu
1/2 torebki cukru waniliowego
2 łyżki cukru
150 g śmietany 30%
1 łyżka miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ser utrzeć z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając stopniowo miód.
Wszystkie składniki wymieszać dodając miąższ marakui.
Masą wypełnić połówki owoców. Ozdobić pestkami marakui.
|