Bazylia jadalna Basil
Nasiona Bazylia jadalna Basil
Ocimum
Bazylia jadalna (łac. Ocimum basilicum) to roślina jednoroczna, dorastająca do 60 cm wysokości. Ma wzniesiony pokrój, jej proste, nagie, czworokątne łodygi
(zielone lub czerwonawe – zależnie od odmiany), rozgałęziają się u podstawy. Liście bazylii są jajowate, jasnozielone (u niektórych odmian czerwonawe), lekko błyszczące, o długości do 5 cm.
Bazylia kwitnie w lipcu i sierpniu – kwiaty bazylii są drobne, białe, żółte lub różowe (zależnie od odmiany), zebrane w nibykłos na szczycie pędów kwiatostanowych. Bazylia wymaga ciepłych, odchwaszczonych, osłoniętych od wiatru, dobrze nasłonecznionych stanowisk, ale lepiej chronić ją przed ostrym słońcem, na którym jej liście mogą nieco żółknąć
Opakowanie zawiera 50 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
-
Bazylia jest rośliną docenianą przez osoby specjalizujące się w ziołolecznictwie. Podobnie do innych ziół, jej kaloryczność jest bardzo niska, dlatego jest świetnym dodatkiem do potraw dla osób, które walczą z nadwagą i otyłością. Właściwości lecznicze bazylii wynikają z obecności w jej liściach witamin A, C, kwasu foliowego, a także licznych pierwiastków i minerałów, do których należą: wapń, potas, magnez, żelazo oraz miedź. Z kolei działanie antybakteryjne i przeciwzapalne bazylii jest możliwe, dzięki obecności flawonoidów, garbników oraz saponin.
- Bazylia ma także zastosowanie w magii. Przede wszystkim można ją wykorzystywać w magii dotyczącej finansów. Jeśli będziesz przy sobie nosić listek bazylii to będziesz przyciągać do siebie sytuacje, które pozwolą Ci zarobić dodatkowe pieniądze, a także przyciągniesz osoby, z którymi będziesz mógł robić interesy.
- Nasiona bazylii wysiewa się w domu na przełomie marca i kwietnia lub bezpośrednio do gruntu w maju (po ostatnich przymrozkach wiosennych). Bazylia uprawiana jest jako roślina jednoroczna. Pierwsze siewki powinny pojawić się po 8–14 dniach. Podczas wschodów należy zadbać, aby podłoże było stale lekko wilgotne.
Bazyliowe pesto z orzechami włoskimiSKŁADNIKI: 2 drzewka bazylii,
50 g sera Jadel,
2 ząbki czosnku,
40 g orzechów włoskich,
około 0,5 szklanki oliwy z oliwek,
sól
świeżo zmielony, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Listki bazylii oberwane z dwóch drzewek myjemy, osuszamy i siekamy na mniejsze kawałki.
Orzechy włoskie prażymy na patelni.
Ser Jadel ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2
Następnie do naczynia przekładamy posiekane listki bazylii, uprażone orzechy włoskie, starty Jadel, pokrojone 2 ząbki czosnku i 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko chwilę miksujemy za pomocą blendera.
Następnie cały czas miksując dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy z ulubionym makronem. Pesto świetnie komponuje się z penne pełnoziarnistym. Smacznego!
|