Nasiona Dynia piżmowa Butternut
Nasiona Dynia piżmowa Butternut
Cucurbita moschata
Dynia piżmowa Butternut
to jednoroczna roślina z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), wywodząca się z Ameryki Środkowej. Łodygi tej odmiany są mocne, płożące lub wspinające, o długości do 5 m., z rozgałęzionymi wąsami czepnymi.
Liście duże, miękkie, często z białymi plamami. Dynia piżmowa jest rodzielnopłciowa.
Kwiaty żeńskie są jasnożółte, dzwonowate i wyrastają pojedynczo. Kwiaty męskie występują pęczkami, w kątach liści.
Owoce duże, o kształcie tykwy lub dzwonka, pokryte grubą, jasną skórką.
Miąższ ma kolor żółty i jest bezwłóknisty, słodkawy , o charakterystycznym piżmowym zapachu. W miąższu znajduję się liczne, białe lub brązowe, nasiona.
Opakowanie zawiera 20 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Dynia piżmowa wymaga stanowiska nasłonecznionego i osłoniętego od wiatru - temperatura optymalna dla jej wzrostu to 25 C. Do dobrego rozwoju potrzebuje gleby żyznej, próchniczej, wysoko przepuszczalnej i przewiewnej oraz szybko się nagrzewającej. Wymaga również regularnego zasilania. Gdy ziemia jest słaba, owoce dyni są mniej dorodne.
- To wyjątkowe warzywo, które może przybierać niezwykłe kształty i rozmiary, świetnie nadaje się na zupy, na przykład na pikantną zupę dyniową z czarnuszką lub zupę śniadaniową na mleku, na którą warto wybrać dynię o słodkim miąższu (na przykład hokkaido lub dynię piżmową).
-
Dynia nie lubi sąsiedztwa:
Arbuz (Kawon)
Cukinia, Kabaczek, Melon, Ogórek, Patison, Ziemniak.
Dynia marynowana
SKŁADNIKI :
duża dynia (5 kg ?)
woda, 2 l
ocet 10%, 3 szkl.
cukier, 6 szkl.
sól, 4 łyżki
curry Kamisu, 2 torebki
cynamon - pokruszona 1/2 laski
cebula, czosnek
biała gorczyca
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dynię obrać, wypestkować, pokroić w kostkę ok. 1x1 - 1,5x1,5 cm. Do każdego słoika wsypać troszkę gorczycy, włożyć kawałeczek cynamonu, krążek cebuli i / lub czosnku, na to ciasno ułożoną dynię. Z pozostałych składników zrobić zalewę - zagotować i zalać nią to co w słoikach. Dobrze zakręcić słoiki, pasteryzować ok. 10 minut.
|