Nasiona Jabłko czerwone jabłoń
Nasiona Jabłko czerwone jabłoń
Malus domestica
Jabłoń (Malus) to rodzaj roślin zaliczanych do rodziny różowatych (Rosaceae) i skupiający kilkadziesiąt gatunków drzew (ok. 30). Większość z nich można spotkać na stanowiskach naturalnych w krajach o klimacie umiarkowanym, w tym również na terenie Polski (jabłoń dzika, zasiedlająca obrzeża lasów i zarośla).
Jabłonie to niewielkie (ok. 5-10 m. wys.) drzewa lub krzewy owocowe, których pędy pokryte są bruzdowatą korą i lancetowatymi, ząbkowanymi na brzegach liśćmi.
Rośliny kwitną wiosną (V) i rodzą mięsiste owoce nazywane jabłkami, które w przeciwieństwie do owoców odmian jabłoni domowej (mieszańca), są znacznie mniejsze, twardsze, cierpkie i niesmaczne.
W zależności od gatunku, mogą pojawiać się na drzewie w różnych terminach i mogą mieć różną barwę oraz wielkość. Jabłoń może mieć w ogrodzie wiele zastosowań. Odmiany szlachetne jabłoni domowej to wspaniałe drzewa owocowe, dające smaczne, duże owoce, nadające się do bezpośredniego spożycia i na przetwory.
Opakowanie zawiera 15 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Jabłonie w zależności od gatunku i odmiany mogą być rozmnażane przez szczepienie, odrosty korzeniowe, nasiona lub sadzonki pędowe.
- W zależności od odmiany jabłka mają wielkość ziarnka grochu lub małej dyni. Istnieje ponad 8000 tysięcy odmian jabłek. Średniej wielkości jabłoń może produkować tyle jabłek, aby wypełnić 20 skrzynek o wadze
42 kilogramów. Jabłonie należą do rodziny różowatych.
-
Jabłka zawierają dużo błonnika, są bogate w witaminy (C, K, B2, B6, A, E, B1), kwas foliowy, pantotenowy, mikroelementy (K, Mn, Fe, Ca, Mg, P, Cu), polifenoli i pektyny. Skórka jabłka zawiera wiele najzdrowszych przeciwutleniaczy, a
ponadto witaminy A i C, kwas foliowy, wapń, potas, żelazo i fosfor.
Nadziewane jabłka
SKŁADNIKI :
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
1 łyżka
duże jabłka
8 sztuk
mięso mielone drobiowe
30 dekagramów
jajko
1 sztuka
ser gouda
10 dekagramów
cebula
1 sztuka
śmietana kremówka
2 łyżki
natka pietruszki
1 pęczek
majeranek
1 łyżka
sok z cytryny
1 sztuka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Krok 1
Z jabłek zetnij wierzchy, usuń gniazda nasienne, wydrąż miąższ zostawiając 1 centymetrową ściankę i razem z wierzchem drobno pokrój. Krok 2
Wewnątrz skrop jabłka sokiem z cytryny. Krok 3 Cebulę i natkę drobno pokrój, pomieszaj z mięsem, pokrojonymi jabłkami, jajkiem i kremówką. Dodaj majeranek, dopraw przyprawą Knorr. Ser pokrój w małą kostkę. Wsyp do farszu i pomieszaj. Krok 4
Ser pokrój w małą kostkę. Wsyp do farszu i pomieszaj. Krok 5
Jabłka napełnij farszem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.
Smacznego!
|