|
Cena: 12.90 zł/szt
DO KOSZYKA
|
|
|
Nasiona Papryka Bird Eye ostra Afr31 - Capsicum annuum |
|
|
|
|
Nasiona Papryka Bird Eye ostra
Nasiona Papryka Bird Eye ostra
Capsicum annuum
Bird’s Eye to plenna, mało wymagająca odmiana, odpowiednio wcześnie wysiana idealnie radzi sobie na naszych balkonach i parapetach rosnąc w
doniczkach o pojemności 7.5 – 10 litrów. Bardzo efektownie wyglądający krzak będzie ozdoba naszego balkonu. Im wcześniej rozpoczniemy kiełkowanie nasion, tym szybciej rozpoczniemy zbiór pierwszych owoców, a co za tym idzie wydłużymy cały sezon wegetacji rośliny.
Chili w doniczce może być rośliną wieloletnią. Odpowiednie przezimowanie
rośliny spowoduje, że może ona służyć nam w kolejnych latach zapewniając jeszcze
wyższe plony. Rośliny tej odmiany są zazwyczaj silnie rozkrzewione i osiągają do 45-70 centymetrów wysokości, choć spotykane sa kultywary tej odmiany mające nawet 120cm. Liście 4-7 cm długości i 1,3-1,5 cm szerokości. Jej ostry smak sprawia,
że Bird Eyes to papryka, która nie tylko wzmacnia doznania smakowe, ale również posiada wiele zalet prozdrowotnych i bardzo dobrze wpływa na organizm.
Opakowanie zawiera 30 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Za jej ostry smak odpowiada związek kapsaicyna, obecny w papryce w różnych ilościach. U odmian najostrzejszych jest to około 1-1,9%. Oprócz kapsaicyny papryka zawiera białko, błonnik, sporo żelaza, magnezu, fosforu, miedzi.
- Jej ostry smak sprawia, że Bird Eyes to papryka, która nie tylko wzmacnia doznania smakowe, ale również posiada wiele zalet prozdrowotnych i bardzo dobrze wpływa na organizm. Jej najważniejsze właściwości to: działanie przeciwzapalne. właściwości przeciwbólowe.
- Papryka chilli Bird Eyes idealnie pasuje do dań mięsnych w postaci duszonej czy pieczonej. Wzbogaci smak każdego sosu oraz zupy. Najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania potraw orientalnych i meksykańskich. Świetnie sprawdzi się także jako dekoracja talerza ze względu na swój kolor.
Słodki sos chilli
SKŁADNIKI :
4 papryczki chilli ( można mniej można więcej w zależności od stopnia ostrości )
3 ząbki czosnku
2 /3 szklanki cukru
1 i ½ szklanki wody
1/3 szklanki octu
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Papryczkę chilli miksujemy razem z obranymi ząbkami czosnku – masę przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier, wlewamy wodę i ocet i gotujemy na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści i 1/3 płynu odparuje. Są dwie szkoły przygotowywania tego sosu jeden – jedna szkoła mów o tym aby sos zaprawić mąką ziemniaczaną, drugi nie. Osobiście nie zaprawiam sosu mąką odparowuje go około 25 minut, aż uzyskam konsystencję gęstego syropu. Można też sos zagęścić mąką w takim to wypadku w 2 łyżkach wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy ją do sosu i gotujemy około 3-5 minut stale mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Przygotowany sos przelewamy do wyparzonych buteleczek i przechowujemy do 7 dni w lodówce.
|
NA FOTOGRAFII
Papryka Bird Eye ostra
Capsicum annuum
|
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|
|
Postaw nam wirtualną kawę ;-)
Z góry dziękujemy!
|
« wstecz
|
KONTAKT
|
| [email protected] | |
do 15-ej: 604-197-556,
po 15-ej: 692-474-891,
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556
|
|
|