|
Cena: 12.90 zł/szt
DO KOSZYKA
|
|
|
Nasiona Papryka Serano Chilli ostra Afr35 - Capsicum annuum |
|
|
|
|
Nasiona Papryka Serano Chilli ostra
Nasiona Papryka Serano Chilli ostra
Capsicum annuum
Papryka Serano Chilli ostra to powiew meksykańskiego klimatu w naszej kuchni. Nie duże papryczki tej odmiany posiadają szeroką rzeszę zwolenników również w Polsce. Paprykę Serrano możemy uprawiać pod osłonami lub na działce.
Owoce tej papryki oprócz ostrości mają także orzeźwiający cytrusowy aromat. Papryczki Serrano to nieodłączny składnik większości meksykańskich dań, świetnie komponujący się z pieczonym i grillowanym mięsem, owocami morza, salsami (zwłaszcza guacamole), serem pleśniowym, świeżymi sałatkami czy jajkiem na zimno. Idealnie komponują się z owocami morza. Papryka Serrano rodzi malutkie (3-5 cm), wąsko stożkowate lub walcowate owoce o gładkiej powierzchni bez zmarszczek i fałdek. Papryczki, początkowo żywo zielone, z czasem zmieniają kolor na czerwony w intensywnym, jaskrawym odcieniu. Pojedynczy krzaczek jest w stanie wydać kilkadziesiąt owoców jednocześnie.
Opakowanie zawiera 30 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Ostra papryczka rozgrzewa organizm oraz pomaga oczyszczać drogi oddechowe rozrzedzając zalegającą w nosie i zatokach wydzielinę. Ma także działanie przeciwbólowe i przeciwzakrzepowe. Pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób.
- Nasiona papryki Serrano wysiewamy w lekkim, sypkim podłożu do produkcji rozsady warzyw. Dla wyrośniętych sadzonek nadaje się każda przepuszczalna, niezakwaszona, próchniczna ziemia. Ta wywodząca się z Meksyku odmiana preferuje stanowiska ciepłe i widne – słoneczne albo lekko ocienione przez część dnia. Przynosi obfite plony w uprawie doniczkowej w domu i na balkonie.
- Nasiona ostrych odmian papryki zaleca się wysiewać w rękawiczkach.
Papryczki chili w oleju
SKŁADNIKI :
1 kg papryczek chili
1 litr oleju
pół szklanki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
cukier
sól
bazylia
5 małych słoików
gumowe rękawice.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Słoiki dokładnie umyć ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. Następnie wyparzyć wrzątkiem i dokładnie osuszyć.
Paprykę chili umyć, założyć gumowe rękawice (zróbcie to koniecznie, bo bez nich ręce pieką do końca dnia, albo zatrzecie sobie oko, a nie jest to nic przyjemnego- wiem z doświadczenia) i poodcinać czapeczki papryczkom. Następnie wyjąć gniazda nasienne i pościągać z nich nasionka do osobnej miseczki. Wydrążone papryczki ułożyć w słoikach i do każdego dorzucić nasiona, po pół ząbka czosnku, pół łyżeczki soli, szczyptę cukru oraz pół łyżeczki bazylii. W rondlu bardzo mocno zagrzać olej oraz oliwę z oliwek i zalewać papryczki (zalewana gorącym olejem papryka powinna wydawać taki dźwięk, jakby się smażyła) pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni do wieczka. Słoiki zakręcić i ustawić do góry dnem. Trzymać w ciemnym miejscu, a za 2 tygodnie można je już zajadać!
|
NA FOTOGRAFII
Papryka Serano Chilli ostra
Capsicum annuum
|
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|
|
Postaw nam wirtualną kawę ;-)
Z góry dziękujemy!
|
« wstecz
|
KONTAKT
|
| [email protected] | |
do 15-ej: 604-197-556,
po 15-ej: 692-474-891,
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556
|
|
|