|
Cena: 12.00 zł/szt
DO KOSZYKA
|
|
|
Nasiona Papryka Cayenne Peppers b.ostra Afr36 - Capsicum annuum |
|
|
|
|
Nasiona Papryka Cayenne Peppers b.ostra
Nasiona Papryka Cayenne Peppers b.ostra
Capsicum annuum
Papryka Cayenne Peppers to ostra papryczka z rodziny chilli o owocach czerwonych, wydłużonych, ostrych w smaku. Polecana do uprawy w gruncie i pod osłonami. Długość ok. 7-18 cm, szerokość ok. 1-1,5 cm; długa i smukła, czerwona chili z ostrym końcem w kolorze od zieleni do jasnej czerwieni.
Paprykę Cayenne powinno się uprawiać w miejscach słonecznych, ciepłych, osłoniętych od wiatru. Optymalne są podłoża żyzne, próchnicze, dobrze przepuszczalne, łatwo nagrzewające się. Papryka jest bogatym źródłem witaminy C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Pod względem zawartości tego składnika zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich warzyw.
Opakowanie zawiera 30 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Zawiera dużo luteiny i zeaksantyny, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Oba te związki potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka. Żółta papryka jest także dobrym źródłem witaminy E, tzw. witaminy młodości, która bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek.
- Ostre papryki są nie tylko podstawą wielu potraw, przede wszystkim w kuchni węgierskiej, meksykańskiej czy chińskiej, ale już od 7000 lat p.n.e. stanowią remedium na wiele przypadłości. Na przykład w medycynie ludowej rdzennych Amerykanów wykorzystywano je do uśmierzenia bólu zębów. W tym celu miejsce zapalenia pocierano ostrą papryką. Do Europy podobny sposób dotarł w XIX wieku, gdzie zalecano leczenie bólu zębów alkoholowym ekstraktem przygotowanym z tych roślin.
- Nasiona wysiewać w marcu na palety pod osłonami. Siewki w fazie jednej pary liści pikować do doniczek o średnicy 7-8cm lub na palety o otworach 6cm. Do gruntu wysadzamy w drugiej połowie maja w rozstawie 40x40cm. Uprawiać w miejscu nasłonecznionym, zacisznym na glebie odpowiednio żyznej. Polecana także do upraw w pojemnikach
Ostry sos z papryczek Cayenne i Habanero
SKŁADNIKI :
papryczki Red Cayenne, Yellow Cayenne 1 kg
papryka habanero 80 dag
oliwa z oliwek 50 ml
cebula 10 dag
czosnek 50 g
woda 250 ml
miód 250 ml
skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
ocet jabłkowy 50 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Prace przy papryczkach ostrych wykonujemy w rękawiczkach silikonowych lub gumowych. Musimy również mieć dobrą wentylację w kuchni podczas gotowania sosu. Papryczki myjemy, mielimy razem z cebulą i czosnkiem. Zmielone wkładamy do garnka emaliowego, dodajemy miód, ocet, startą skórkę z cytryny, sok z 1 cytryny, oliwę, wodę i dusimy około godziny w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez gęste sito. Przetarty mus doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy żeby zredukować wodę o 1/3 początkowej zawartości która była w garnku. Sos musi być gęsty. W między czasie wyparzamy w gorącej wodzie słoiczki, wycieramy i gorącym sosem napełniamy je. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Za pasteryzowany sos wynosimy do piwnicy.
|
NA FOTOGRAFII
Papryka Cayenne Peppers b.ostra
Capsicum annuum
|
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|
|
Postaw nam wirtualną kawę ;-)
Z góry dziękujemy!
|
« wstecz
|
KONTAKT
|
| [email protected] | |
do 15-ej: 604-197-556,
po 15-ej: 692-474-891,
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556
|
|
|