Nasiona Soczewica jadalna
Nasiona Soczewica jadalna
Lens culinaris Medik. Brown Lentil
Soczewica jest rośliną stryczkową o wysokiej zawartości białka, dzięki czemu z powodzeniem może zastępować mięso w diecie wegetarian. Soczewica jest także polecana osobom, które mają wysokie zapotrzebowanie na białko w diecie, czyli sportowcom, pracownikom fizycznym oraz mamom karmiącym piersią. Poza tym soczewica posiada cenne składniki odżywcze takie jak wapń, żelazo, beta-karoten, magnez, potas, fosfor, witaminę A i PP oraz witaminy z grupy B, dzięki czemu wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Opisywana roślina uprawna dobrze rozwija się w klimacie kontynentalnym. W Polsce, najlepsze warunki dla uprawy soczewicy znajdują się we wschodniej części kraju. Pod względem warunków glebowych roślina ta nie jest zbyt wymagająca. Można ją z powodzeniem uprawiać na lżejszych i przepuszczalnych glebach o umiarkowanej wilgotności. Soczewica jest rośliną dnia długiego kwitnącą przez znaczną część okresu wegetacyjnego trwającego około 110 dni. Zbiory soczewicy przypadają zwykle na przełom lipca i sierpnia, kiedy dolne strąki mają brązowy odcień, a nasiona są twarde.
Opakowanie zawiera 50 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Soczewica jest lekkostrawna, usprawnia trawienie, pomaga uporać się z zaparciami, chroni też przed anemią, miażdżycą oraz nadciśnieniem. Z układem krwionośnym wiąże się jeszcze jedna właściwość soczewicy, Substancje w niej zawarte pomagają utrzymać właściwy poziom cukru we krwi.
- Jadalna soczewica występuje w różnych odmianach – czerwonej, żółtej, zielonej i brązowej.
- Soczewica nie powinna być siana rok po roku w tym samym miejscu, ani też na obszarze gruntu rolnego, na którym w roku poprzednim były uprawiane wieloletnie rośliny gromadzące azot w glebie.
- Jeszcze przed II wojną światową soczewica była bardzo popularną rośliną uprawną. Obecnie Polska zdecydowanie nie należy do liderów rolnego rynku. W Europie głównymi producentami soczewicy są Francja i Hiszpania.
Gołąbki z soczewicąSKŁADNIKI: kapusta pekińska, 1/2 szklanki soczewicy, 1/2 szklanki ryżu, cebula, marchewka, 2 suszone grzyby, mały koncentrat pomidorowy, 2 łyżki śmietany, natka pietruszki, olej, sól, pieprz, tymianek, curry do smaku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Soczewicę namoczyć w wodzie na godzinę razem z suszonymi grzybami. Następnie zalać nową wodą i ugotować na miękko, dodając do gotowania marchewkę. Ryż ugotować na sypko w 1/2 szklanki wody. Kapustę podzielić na liście. Sparzyć je w misce wrzącą wodą. Ściąć grube nerwy biegnące przez środek liści. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Wymieszać soczewicę, ryż, startą marchew, pokrojone grzyby, usmażoną cebulę, sól i curry. Garnek z grubym dnem wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Na nich układać ciasno gołąbki z liści kapusty wypełnioną farszem. Podlać koncentratem pomidorowym rozrobionym w 1/2 szklanki wody, śmietaną, pieprzem i tymiankiem. Smacznego!
|