Podkładki: najczęściej ałycza lub śliwa domowa – wpływają na siłę wzrostu i wielkość drzewa.
Pielęgnacja
Podlewanie: młode drzewka regularnie; starsze znoszą krótkie susze, ale nawadnianie w czasie zawiązywania owoców zwiększa plon.
Nawożenie: wiosną składniki azotowe; latem i po zbiorach – fosforowo-potasowe dla lepszego owocowania i drewnienia pędów.
Cięcie: wczesną wiosną cięcie formujące i prześwietlające; utrzymywać przewiewną koronę, usuwać pędy krzyżujące się i połamane.
Ochrona: profilaktyka przeciw chorobom i szkodnikom (m.in. szarka – wirus, brunatna zgnilizna, mszyce, owocówki); dbać o higienę sadu i przewiewność korony.
Zastosowanie owoców węgierki
Na świeżo: słodkie, deserowe owoce do bezpośredniego spożycia.
Przetwory: dżemy, powidła śliwkowe (tradycyjnie bez cukru), kompoty, suszone śliwki.
Wypieki: idealne do ciast i placków ze śliwkami.
Alkohole: nalewki, wina owocowe, śliwowica.
Wartości odżywcze: źródło błonnika, potasu, żelaza oraz witamin A, C i E.
Opakowanie zawiera 5 sztuk pestek - niestratyfikowanych nasion.
DODATKOWE WIADOMOŚCI
Najstarsze drzewa – Śliwy węgierki w sprzyjających warunkach mogą owocować nawet ponad 40 lat,
a pojedyncze stare drzewa spotykane na wsiach nadal dają plon
Powidła bez cukru – Tradycyjne powidła śliwkowe ze śliwy węgierki gotuje się bardzo długo,
ale bez dodatku cukru – dzięki naturalnej słodyczy owoców stają się gęste i trwałe.
Śliwowica – Z węgierek produkuje się słynny mocny alkohol – śliwowicę łącką, wpisaną na listę produktów tradycyjnych w Polsce.
Zdrowotne działanie – Suszone śliwki węgierki są znane z naturalnych właściwości wspomagających trawienie i zaliczane są do jednych z najlepszych
naturalnych regulatorów jelit.
NA FOTOGRAFII
Śliwa węgierka Prunus domestica
☀️ Zapraszamy do zakupu nasion, obejrzenia filmu i polubienia na YT ☀️